Pápež: Cirkev nemôže slúžiť ľuďom, ak je zaujatá peniazmi

Katolícka cirkev nemôže slúžiť ľuďom, ak je zaujatá obchodom a peniazmi, povedal v piatok pápež František počas omše vo svojej vatikánskej rezidencii.

06.11.2015 18:22
pápež František, Vatikán Foto: ,
Pápež František.
debata (32)

V rozhovore s holandskými novinami Straatnieuws zároveň priznal, že ani cirkev nie je imúnna voči korupcii. Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi tak zrejme reagoval na škandál okolo údajnej sprenevery fondov pre chudobných a chorých, ktorého sa podľa dvoch talianskych novinárov dopustilo niekoľko kardinálov. Denníku sa tiež zveril so zážitkami zo svojho detstva – prezradil okrem iného, ​​že chcel byť mäsiarom.

„Keď je Cirkev vlažná, uzavretá do seba a často sa chová ako obchodník, nie je to služba, sama si berie od iných,“ vyhlásil v piatok František, citovaný agentúrou ANSA. Je podľa neho smutné, keď sú duchovní, vrátane tých vysoko postavených, upnutí na peniaze a na materiálne statky.

Dodal, že je nemožné vierohodne hovoriť o potrebe boja s chudobou a žiť pritom v luxuse: „Nemožno to robiť tak, že veriaci človek hovorí o chudobe a vedie pritom život ako faraón.“ V interview s denníkom Straatnieuws, ktoré vyšlo v piatok, potom povedal, že vo verejnom živote, či už politickom alebo cirkevnom, existuje vždy pokušenie korupcie.

Dvaja talianski novinári vo svojich knihách, ktoré sa v kníhkupectvách objavili vo štvrtok, tvrdia, že peniaze určené v rámci církvi na pomoc potrebným nekončí vždy tam, kde majú. Vyplýva to podľa nich z uniknutých dôverných interných dokumentov. Gianluigi Nuzzi a Emiliano Fittipaldi vo svojich knihách Avarizia (Chamtivosť) a Via Crucis (Krížová cesta) napísali, že „za nechtami“ pápežskej kúrie pre potreby jej členov takto zostalo okolo 400 miliónov eur.

„Keď som bol malý, neexistovali žiadne obchody, kde sa predávali veci,“ spomínal pápež na svoje detstvo v Buenos Aires. „Existoval trh, kde bol mäsiar a predavač ovocia a zeleniny. Chodieval som nakupovať s matkou a babičkou. Bol som malý, mal som štyri roky. Ony sa ma pýtali: Čím chceš byť, až vyrastieš? A ja som odpovedal: Mäsiarom“ uviedol František v rozhovore s denníkom, ktorý predávajú ľudia bez domova v meste Utrecht. Ako zopakoval, chýba mu, že už nemá možnosť len tak sa prechádzať po uliciach.

Vo štvrti, kde žil, bolo aj malé námestie, kde terajší pápež ako malý chlapec hral futbal. Príliš sa mu vraj ale nedarilo. Ako sám uviedol, hral ako keby mal „obe nohy ľavé“. „Ale hral som a často som bol brankárom,“ dodal.

František znova vysvetľoval, prečo sa rozhodol nebývať v oficiálnej pápežskej rezidencii, ktorá sa skladá z desiatich izieb. „Znamenalo by to, že by som sa izoloval. Nemyslím, že by som tam mohol žiť. Nebolo by to dobré pre moje duševné zdravie,“ uviedol. Pápež sa rozhodol žiť v dvojizbovom byte v Dome svätej Marty, kde prijíma návštevy a kde sa stravuje spolu s ostatnými v miestnej jedálni.

František poznamenal, že by si niekedy rád vyrazil von na pizzu, keby to bolo možné. Za celebritu sa nepovažuje. „Nemyslím na to, že som slávny. Hovorím si: Teraz máš dôležitú funkciu, ale za desať rokov už ťa nikto nespozná,“ dodal.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #pápež František #katolícka cirkev