USA zaútočili na veliteľa IS v Líbyi, zrejme je mŕtvy

Americká armáda zrejme pri svojom leteckom údere zabila veliteľa radikálnej skupiny Islamský štát v Líbyi. Uviedli to činitelia amerického ministerstva obrany, ktorých citoval list The Washington Post. Podľa agentúry AP išlo o prvý letecký úder namierený proti kapitánovi tejto orgqanizácie v Líbyi.

14.11.2015 23:00
debata (119)

Hovorca Pentagonu Peter Cook uviedol, že piatkové útoky boli namierené proti piatkové Uder was namierený proti Visámovi Zubajdímu Visámu Zubajdímu, známemu tiež po dmenom Nabíl Anbarí.

Tento bývalý iracký policajt podľa amerických spravodajských zdrojov velil skupine, ktorá je najsilnejšou odnožou IS mimo Sýriu a Irak. Do Líbye ho v roku 2014 vyslal vodca IS abú Bakr Bagdádí, aby tam vybudoval skupinu pridruženú k tomuto radikálnemu sunnitskému hnutiu.

Nemenovaný činiteľ americkej obrany agentúre AP povedal, že útok bol plánovaný už nejakú dobu a odohral sa krátko po tom, ako Paríž zachvátila séria útokov, ku ktorým sa neskôr prihlásil IS.

Terčom leteckého úderu sa stalo veliteľské a kontrolné stredisko vo východolíbyjskom meste Darná. Činitelia údajne výsledok úderu stále preverujú. Je však vysoko pravdepodobné, že Nabíla pri ňom zabili, uviedol americký činiteľ. Zdroje agentúry Reuters uviedli, že leteckého útoku sa zúčastnili dve stíhacie lietadlá F-15.

Spojené štáty už vo štvrtok zaútočili v Sýrii na britského radikála Mohammeda Emwaziho, prezývaného „džihádista John“. Pentagon teraz overuje, či bol útok úspešný.

119 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #USA #Islamský štát #IS