Symbolom solidarity sa stala kresba s Eiffelovkou

Jednoduchá čiernobiela kresba, ktorá spája známy pacifistický symbol so štylizovaným zobrazením Eiffelovej veže, vznikla už v čase, keď sa svet v noci z piatka na sobotu postupne dozvedal o hrozivých teroristických útokoch v Paríži a počas niekoľkých hodín sa obrovskou rýchlosťou rozšírila na internete.

15.11.2015 09:30 , aktualizované: 12:12
Francúzsko, Paríž, Eiffelovka, Foto: ,
Sedemročné dievčatko drží kresbu Jeana Julliena so symbolom Peace for Paris (Mier pre Paríž).
debata (51)

Teraz je symbolom solidarity s Francúzskom aj autor kresby, francúzsky grafik Jean Jullien, ktorý sa vyrovnáva s tým, že získal doslova celosvetovú popularitu vďaka spontánnemu náčrtku.

Jullien, 32-ročný Francúz žijúci v Londýne, sedel v piatok večer prikovaný k rádiu a hltal nové podrobnosti o útokoch vo svojej vlasti. A pretože jeho prirodzenosťou výtvarníka je reagovať kresbou, siahol po štetci namočenom do tuše a po skicári a inštinktívne nakreslil mierový symbol pretvorený tak, aby pripomínal siluetu Eiffelovej veže.

„Mojou prvou reakciou bolo niečo nakresliť a zdieľať to,“ povedal Jullien agentúre AFP. V rozhovore pre časopis Wired potom podrobne opísal, ako nový symbol spolupatričnosti tvárou v tvár teroru presne vznikol.

„Bola to reakcia. Najskôr ma napadlo využiť mierový symbol … Potom som premýšľal nad symbolom Paríža, a ako prvá mi samozrejme prišla na myseľ Eiffelova veža. Jednoducho som tie dve veci spojil. Nebolo za tým žiadne veľké premýšľanie. Bola to skôr inštinktívna , ľudská reakcia,“ povedal francúzsky grafik, ktorého dielo sa potom rýchlosťou blesku rozšírilo po sociálnych sieťach, kde ho zdieľali desiatky tisíc ľudí. Nový symbol sa potom už v sobotu objavil na plagátoch, tričkách či transparentoch.

Rýchlo získaná popularita Julliena prekvapila. „Som trochu zahanbený tým, že som dostal taký priestor kvôli tak tragickej udalosti. Ukazuje to však, že dokážeme komunikovať nielen ako ľudia, ale ako celá spoločnosť. Prelamuje to ľady,“ povedal. „Ľudia sa ma pýtajú, aké to je, byť slávny, o tom ale nepremýšľam. Ide o to, že to ľudia zdieľajú. Skrátka pomôžete niečomu na svet a potom len sledujete, ako to ďalej žije svojím životom … Je to zvláštny pocit . Som však rád, že to ľudia používajú bez ohľadu na národnosť a na to, kde sa práve nachádzajú, či už v Paríži alebo inde,“ dodal.

Nielen Jullien, ale umelci po celom svete vyjadrujú svoju súdržnosť s Francúzskom, berú do rúk perá a farby a kreslia karikatúry, symboly a iné odkazy.

Výnimkou nie sú ani graffiti.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Paríž #kresba #teroristické útoky