Putin a Hollande rokovali o veľkej koalícii proti IS, problémom je Asad

Spoločným cieľom Ruska a Francúzska je vypátrať a zničiť teroristov z Islamského štátu (IS), ktorí sú zodpovední za smrť stoviek Rusov a Francúzov. Vyhlásil to ruský prezident Vladimir Putin po rokovaní s francúzskym partnerom Françoisom Hollandom. Ďalšie výroky však ukázali rozdielne pohľady oboch štátnikov na rolu sýrskeho prezidenta Bašára Asada a tiež Turecka v boji proti IS.

26.11.2015 18:42 , aktualizované: 21:49
Putin, Hollande Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin a francúzskyprezident Francois Hollande na úvod stretnutia v Moskve, ktorému dominuje téma boja proti terorizmu.
debata (254)

Podľa Putina by bolo najjednoduchšie vytvoriť jednu širokú koalíciu proti IS pod vlajkou OSN. To je však krok, ktorý podľa ruského prezidenta nie sú ochotní urobiť členovia existujúcej koalície vedenej USA. Za „úplne neprijateľné" označil Putin zostrelenie ruského bojového stroja, ktorý sa zapojil do náletov v Sýrii, tureckým letectvom. Šéf Kremľa zdôraznil, že Američania vopred dostali informácie o ruských náletoch a že Turecko je členom koalície vedenej Američanmi. „Vôbec nás nenapadlo, že môžeme dostať úder od štátu, ktorý sme považovali za spojencov," povedal Putin.

Hollande označil utorňajšie udalosť za veľmi vážne a vyslovil poľutovanie. Súčasne zdôraznil, že je potrebné sa vyvarovať eskalácie a opakovania podobných incidentov. „Hlavné je sústrediť sa na boj proti IS a na zničenie teroristov," zdôraznil Hollande. Zároveň vyzval na stanovenie spoločných cieľov pre nálety v Sýrii a apeloval na Rusov, aby bombardovali iba IS, a nie iné skupiny zapojené do konfliktu.

Asad rozdeľuje

Ruský aj francúzsky prezident sa vyslovili za politické urovnanie situácie v Sýrii, avšak nezhodli sa v pohľade na ruského spojenca v Damasku. Hollande vyhlásil, že Bašár Asad nemôže v riešení sýrskeho konfliktu hrať žiadnu rolu.

„Osud sýrskeho prezidenta by mal ležať v rukách sýrskeho ľudu," povedal Putin a dodal, že uspieť v ťažení proti IS v Sýrii nemožno bez pozemnej operácie – a jedinou schopnou pozemnou silou sa javí byť práve Asadova armáda, ktorá sa tak stáva „prirodzeným spojencom". Ruský prezident však prisľúbil zdržať sa bombardovania „zdravých síl" sýrskej opozície a spolupracovať s opozičnými skupinami bojujúcimi proti IS.

Sľubný začiatok stretnutia

Už pred rokovaním François Hollande zdôraznil nutnosť vytvoriť širokú koalíciu proti radikálnej organizácii Islamský štát, ktorá ovláda značné územia v Sýrii a v Iraku. „Musíme vytvoriť túto širokú koalíciu, aby sme udreli na teroristov … aby štáty spoločne postupovali proti terorizmu a proti IS," povedal Hollande.

Putin pripomenul, že aj „Rusko utrpelo vážne straty vinou ohavného teroristického útoku na civilné lietadlo" (s ruskými turistami na Sinaji, ku ktorému sa tiež prihlásil IS). „To všetko nás vedie k zjednoteniu síl v boji so spoločným zlom," zdôraznil ruský hostiteľ.

254 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Francois Hollande #Islamský štát