Štátnici ochromia Paríž, verejná doprava je zadarmo

Francúzska metropola, ktorá po nedávnych atentátoch výrazne zvýšila bezpečnostné opatrenia, sa ocitá ešte viac v strehu pred možnými hrozbami.

30.11.2015 06:00
Paríž, policajti Foto: ,
V uliciach Paríža hliadkujú tisíce policajtov.
debata (1)
Úvodný deň klimatickej konferencie bude totiž v Paríži 147 hláv štátov a predsedov vlád. Medzi nimi napríklad Barack Obama a Si Ťin-pching, prezidenti USA a Číny, a tiež generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Celkovo príde približne 40-tisíc účastníkov.

Za najviac ochraňovaného lídra sa dá označiť šéf Bieleho domu. „Len samotný príchod Obamu budú strážiť stovky amerických agentov, ku ktorým sa pridajú desiatky francúzskych,“ upozornili noviny Le Monde. V Paríži nastane najväčšia koncentrácia ochrankárov na svete. „Každý líder potrebuje aspoň troch, ale zvyčajne ich býva oveľa viac,“ dodal Le Monde. Príletový nápor štátnikov sa začal v nedeľu podvečer. „Od 16. do 22. hodiny budú zatvorené diaľnice medzi Parížom a letiskami Orly a Roissy,“ informovali noviny Le Parisien. S uzávierkou rôznych ciest sa počíta aj v pondelok.

Auto nechajte doma

Obyvatelia hlavného mesta môžu sami predísť dopravnému kolapsu. Cez mesto sa budú presúvať autokolóny štátnikov, takže Parížania urobia najlepšie, ak si nesadnú za volant. „Odkaz pre najbližšie dni znie, aby ľudia v nedeľu a pondelok nepoužívali niekoľko hodín osobné automobily,“ povedal podľa agentúry AFP minister vnútra Bernard Cazeneuve.

Vedenie mesta dúfa, že obyvateľstvo vypočuje výzvu. „Verejná doprava bude v nedeľu aj v pondelok zadarmo,“ poznamenala podľa stanice France Info parížska starostka Anne Hidalgová. Veľká akcia sa uskutoční v čase, keď vo Francúzsku platí výnimočný stav, ktorý zaviedol prezident François Hollande a parlament schválil predĺženie opatrenia na tri mesiace. Aktivisti pôvodne plánovali demonštrácie. Úrady ich zakázali po nastolení výnimočného stavu. Vláda ocenila, že ochrancovia životného prostredia pochopili rozhodnutie o zákaze demonštrovať.

Vec francúzskej prestíže

O bezpečný priebeh konferencie OSN sa má postarať takmer tritisíc príslušníkov bezpečnostných zložiek, ktorých rozmiestnia v okolí miesta veľkého podujatia. K nim treba prirátať približne 8-tisíc ďalších, ktorí budú kontrolovať vstup na francúzske územie. Dejiskom konferencie je Le Bourget, vzdialené okolo 10 kilometrov od centra Paríža. Po teroristických útokoch, ktoré sa stali 13. novembra v Paríži, sa objavili špekulácie, či metropola naozaj bude hostiť mimoriadne významnú konferenciu. Francúzska vláda však okamžite zdôraznila, že podujatie sa uskutoční. Bola to nepriama odpoveď džihádistom, že štát sa nenechá zastrašiť.

Francúzi robia maximum, aby nič nenarušilo priebeh konferencie. Očakávaní hostia dali jasne najavo, že po nedávnych atentátoch dôverujú francúzskym bezpečnostným opatreniam. „Som rád, že nikto z desiatok lídrov nezmenil plán prísť na konferenciu,“ podčiarkol podľa AFP minister zahraničných vecí Laurent Fabius.

Nečudo, že Francúzsku mimoriadne záležalo na tom, aby sa dejisko nezmenilo. Je to vec prestíže, od rokovaní očakávajú historicky dôležité výsledky. V povojnových dejinách to bude v Paríži najdôležitejšie podujatie od roku 1947. Vtedy sa na Parížskej mierovej konferencii urobila zmluvná bodka za druhou svetovou vojnou v Európe. (Víťazné mocnosti uzavreli mierové dohody s porazenými štátmi, vyčíslili sa aj vojnové reparácie.)

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba