Orbán: Existuje polotajná dohoda o rozdelení sýrskych migrantov

Maďarský premiér Viktor Orbán vyhlásil, že existuje "polotajná dohoda" o presídlení asi 400-tisíc až pol milióna sýrskych utečencov z Turecka do Európskej únie. Očakáva, že tento plán bude zverejnený tento týždeň v Berlíne, Maďarsko ho však nemôže akceptovať. Orbán je známy svojím odporom proti prerozdeľovaniu utečencov v EÚ podľa povinných kvót, podobne ako napríklad Slovensko a Česko.

02.12.2015 15:13
debata (63)

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v nedeľu na summite EÚ-Turecko v Bruseli novinárom povedal, že komisia v decembri navrhne, ako by bolo možné uskutočniť legálne presídlenie sýrskych utečencov z Turecka do EÚ. Podiel členských krajín by mal byť dobrovoľný, záujem údajne zatiaľ prejavilo osem krajín.

S nápadom prišlo Nemecko. Kancelárka Angela Merkelová o ňom rokovala s vodcami niektorých významných krajín EÚ a novinárom povedala, že komisia svoje návrhy predstaví do 17. decembra. V nemeckej tlači sa objavilo číslo 400-tisíc ľudí, ktorí sú teraz v utečeneckých táboroch v Turecku.

EÚ v nedeľu na oplátku za turecký prísľub obmedziť migračnú vlnu sľúbila Ankare tri miliardy eur (asi 81 miliárd Sk) na zlepšenie situácie utečencov, ako aj otvorenie ďalších kapitol prístupových rozhovorov medzi Tureckom a úniou v budúcom roku. Turci by sa tiež mohli dočkať ciest do Európy bez víz. V Turecku je teraz 2,2 milióna sýrskych utečencov a ďalší ľudia z iných krajín, predovšetkým z Iraku. Turecko svoje doterajšie výdavky spojené s migračnou krízou vyčísľuje zhruba na osem miliárd dolárov.

Maďarsko patrí spoločne so Slovenskom a Českom k najväčším odporcom povinných kvót na prerozdeľovanie utečencov medzi krajiny EÚ. Slovensko podalo pre kvóty žalobu na Súdny dvor EÚ, chystá sa na to aj Budapešť. Praha sa pripojiť neplánuje.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Maďarsko #Sýria #Orbán #utečenci