Povodne v Anglicku ďalej ohrozujú obyvateľov, niekde môžu silnieť

Severné Anglicko naďalej sužujú záplavy, ktoré sú na viacerých miestach tak vážne, že ohrozujú aj ľudské životy. Tisíce domácností pritom zostávajú bez elektriny, uviedla stanica BBC. Meteorológovia varujú, že bezprecedentné záplavy budú najskôr pokračovať aj v ďalších dňoch. Postihnuté oblasti v pondelok navštívil premiér David Cameron, ktorý sľúbil posilniť pomoc obyvateľom a zvýšiť protipovodňové opatrenia.

28.12.2015 16:32
Británia, Anglicko, povodne Foto: ,
Britský premiér David Cameron sa rozpráva s vojakmi a dobrovoľníkmi, ktorí plnia vrecia pieskom.
debata (1)

Najviac zasiahnuté sú grófstva Lancashire, Yorkshire a Greater Manchester, v ktorých muselo mnoho obyvateľov opustiť svoj domov. V meste Leeds voda zaplavila asi tisíc domov. Asi 500 budov ohrozili záplavy v meste York, v noci na pondelok sa tam však situácia stabilizovala. Hladina riek prestala stúpať aj v zaplavených mestách Radcliffe a Bury.

V pondelok sa očakáva, že prehánky ustanú, v stredu však môžu znovu zosilnieť a vyvolať ďalšie záplavy na niektorých miestach severného Anglicka, Walesu a Severného Írska, varovali úrady. Prírodný živel už teraz podľa nich ohrozuje životy ľudí napríklad v mestách Leeds, Whalley, Hebden Brodge a Ribchester. Žiadne varovanie pred hrozbou ďalších povodní už neplatí pre Škótsko, kde sa cez víkend niektoré oblasti tiež ocitli pod vodou.

Vláda už vyslala na pomoc záchranárom v zaplavených oblastiach 300 vojakov, teraz sľúbila vyslať ďalších 200. Na možný zásah sa pripravuje tisícka ďalších vojakov. V meste York pomáha aj 200 dobrovoľníkov z radov horských záchranných služieb, predovšetkým z Walesu a Cornwallu.

Protipovodňové opatrenia sú nedostatočné

Premiér Cameron pri návšteve postihnutých miest podľa komentárov čelil otázkam ohľadom doterajších vládnych investícií do protipovodňových systémov. A to zvlášť po tom, čo jeho ministerka životného prostredia Liz Trussová v minulých dňoch pripustila, že protipovodňové bariéry na príval vody častokrát nestačili. Premiér zdôraznil, že ide o „bezprecedentnú“ situáciu, ale sľúbil, že protipovodňové opatrenia preverí a posilní.

„Protipovodňové bariéry, či už stále alebo len provizórne, hrali kľúčovú úlohu, ale je jasné, že v niektorých prípadoch boli nedostatočné. Musíme sa preto zamyslieť nad tým, ako to zlepšiť,“ povedal Cameron.

Predstaviteľ vládnej Agentúry pre životné prostredie David Rooke povedal, že vláda musí viac počítať so zmenami počasia a prijať potrebné opatrenia. Ide podľa neho napríklad o zlepšenie vodotesnosti domov a včasného varovania pred povodňami. Tiež je podľa neho treba viac dohliadnuť na to, či mestá a obce účelne využívajú peniaze, ktoré od vlády dostávajú na protipovodňové opatrenia.

Povodne sa môžu opakovať

Zmeny podnebia vyvolávajú daždivejšie zimy a je potrebné zvýšiť investície do protipovodňových opatrení, vyhlásil poslanec za Leeds Hilary Benn. Tak zaplavené centrum Leedsu vraj tento 62-ročný politik nikdy predtým nevidel. „Klimatické zmeny a nezodpovedajúca príprava zaručujú, že povodne sa stanú bolestivo pravidelnou záležitosťou v živote budúcej Británia,“ napísal denník The Guardian.

V historickom a turistickom meste York na sútoku riek Ouse a Foss zaplavila voda celé štvrte a pod hladinou zmizli tiež autá na uliciach. „Spal som túto noc asi 40 minút. Na Vianoce nič moc,“ povedal po Štedrom dni novinárom muž, ktorý sa musel ukryť do záchranného strediska vybudovaného v neďalekej škole. Evakuovali ho, keď mu v dome voda siahala po pás.

Sever Anglicka zasiahli už začiatkom decembra silné záplavy, ktoré spôsobili škody vo výške stoviek miliónov eur.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #povodne #anglicko