V Turecku zadržali 14 akademikov kvôli podpisu protivládnej petície

Turecká polícia zadržala 14 univerzitných pedagógov, ktorí pripojili svoj podpis pod petíciu kritizujúcu vojenskú operáciu proti Kurdom. Kvôli tomu ich prokuratúra vyšetruje pre podozrenie z podpory terorizmu. Informovala o tom agentúra Anadolu. Petícia, ktorú podpísali aj niektorí akademici mimo Turecko, už má viac než 1 200 signatárov.

15.01.2016 15:30
debata (26)

Polícia v piatok zasiahla proti vyučujúcim na univerzite v meste Kocaeli na severozápade Turecka. Podľa agentúry Anadolu môže čoskoro v rukách polície skončiť aj ďalších sedem pedagógov, ktorých zadržanie už úrady tiež nariadili.

Prokuratúra v Istanbule začala vyšetrovať signatárov petície tento týždeň a vo štvrtok rozhodla, že proti niektorým vznesie obvinenia kvôli protištátnej činnosti a teroristickej propagande.

Petícia zverejnená v pondelok kritizuje postup tureckej vlády proti kurdskej menšine na juhovýchode krajiny. Armáda vlani začala rozsiahlu ofenzívu proti bojovníkom zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK) po tom, čo sa v júli zrútilo dvojročné prímerie medzi Ankarou a PKK a boli prerušené obojstranné mierové rozhovory. Intenzívne boje začali potom, čo sa Ankara zapojila do konfliktu v Sýrii a v Iraku a okrem radikálnemu Islamskému štátu sa rozhodla bojovať aj proti Kurdom. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nedávno povedal, že v roku 2015 bolo zabitých viac ako 3-tisíc bojovníkov PKK.

Akademici v petícii okrem iného žiadajú, aby vláda ukončila „úmyselné masakry a deportácie Kurdov a ďalších ľudí v regióne“, a vládnu operáciu nazývajú zločinom. „Boli porušené práva na život, slobodu a na bezpečie a bol porušený aj zákaz mučenia a zlého zaobchádzania daný ústavou a medzinárodnými konvenciami,“ stojí v texte. Jeho autori tiež naliehajú, aby sa zástupcovia vlády vrátili k rokovaciemu stolu a riešili problémy s Kurdmi mierovou cestou.

Proti signatárom petície vo štvrtok ostro vystúpil prezident Erdogan, ktorý ich nazval „zradcami národa“. Podľa neho sa podporovatelia petície postavili za teroristov z PKK. Dnes petíciu ostro kritizoval aj minister zahraničia Mevlut Cavusoglu. „Neexistuje rozdiel medzi tým, keď teror podporujete finančne a keď ho podporujete politicky,“ povedal s tým, že žiadna krajina by nepovažovala „podporu alebo spoluprácu s teroristickou organizáciou“ za prejav zasluhujúci si ochranu z titulu slobody slova.

Turecká opozičná Ľudová republikánska strana (CHP) naopak na slobodu slova apelovala a zadržanie pedagógov odsúdila ako „nezákonné, neprijateľné a nebezpečné“. „Budeme ďalej podporovať tých občanov, ktorí uplatňujú slobodu slova, bez toho, aby vyzývali k násiliu,“ stojí v oficiálnom straníckom vyhlásení.

Podporu signatárom petície vyjadrili aj Spojené štáty. „Vyjadrenie znepokojenia nad násilím neznamená podporu terorizmu. Kritika vlády sa nerovná zrade,“ uviedol americký veľvyslanec v Turecku John Bass vo svojom vyjadrení na twitteri.

Agentúra Dogan uviedla, že stíhanie zrejme čaká značnú časť z doterajších 1 128 tureckých signatárov petície. V prípade odsúdenia by im hrozilo až päť rokov väzenia. K petícii sa pripojilo tiež mnoho univerzitných pedagógov zo zahraničia, okrem iného americký lingvista Noam Chomsky a slovinský filozof Slavoj Žižek.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #petícia #Kurdi