Obama sa stretol so Sandersom, volebným súperom Clintonovej

Prezident USA Barack Obama v Bielom dome prijal Bernieho Sandersa, jedného z hlavných demokratických uchádzačov o prezidentský úrad. Schôdzka mala podľa washingtonských analytikov ukázať, že v súboji o demokratickú nomináciu medzi Sandersom a Hillary Clintonovou hlava štátu zachováva neutralitu. V tlači sa objavujú náznaky, že prezidentovu priazeň má Clintonová.

27.01.2016 22:07
debata (8)

Sanders po hodinovej schôdzi v rozhovore s novinármi pripustil, že na niektoré otázky mal iný názor, než jeho hostiteľ. Vcelku však Obamovu politiku podporuje a oceňuje jeho „vyvážený“ vzťah k obom hlavným demokratickým kandidátom. „Pre ochranu strednej triedy a pracujúcich rodín je toho potrebné urobiť oveľa viac,“ konštatoval Sanders. „Nesmieme ale zabudnúť, ako ďaleko sme prešli za posledných sedem rokov pod vedením prezidenta Obamu a viceprezidenta Bidena,“ dodal.

Prezident je presvedčený, že Sandersova kandidatúra Demokratickej strane prospieva, povedal novinárom hovorca Bieleho domu Josh Earnest. „Schopnosť mobilizovať a inšpirovať bude kritická pre volebný úspech demokratov, nech je senátor Sanders nominovaný alebo nie,“ vyhlásil Earnest.

Clintonovú, ktorá bola Obamovou ministerkou zahraničia, prezident nedávno označil za političku s veľkou skúsenosťou a rozhľadom. Sandersov tábor prezidentskú chválu niesol s nevôlou, aj keď Biely dom akékoľvek Obamove volebné preferencie poprel. Prezidentove poznámky vraj boli ocenením Clintonovej, nie kritikou Sandresa.

Sedemdesiatpäťročný Sanders, ktorý kandiduje ako nezávislý, Obamu v minulosti neraz kritizoval. Je známe, že oboch politikov nespájajú osobné sympatie a že nemajú ani blízke politické názory. Návšteva Sandersa v Bielom dome bola prvá od začiatku jeho volebnej kampane.

Podľa prieskumu Quinnipiackej univerzity v Iowe, kde sa v pondelok uskutoční prvé volebné zhromaždenie, by mal byť nominačný súboj Sandersa a Clintonovej vyrovnaný. Sanders, ktorý sa opiera o podporu mládeže, presvedčených liberálov a mužskej populácie, v prieskume získal 49 percent hlasov, zatiaľ čo Clintonová 45 percent.

V prieskume televízie Fox News bol pomer síl približne opačný. Zhruba pätina respondentov, ktorí sa volieb zúčastnia, však stále ešte nie je pevne rozhodnutá.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Barack Obama