Pri gréckom ostrove Samos sa utopilo 24 utečencov, 11 ľudí je nezvestných

Najmenej dvadsaťštyri ľudí sa utopilo v Egejskom mori východne od gréckeho ostrova Samos. Medzi obeťami bolo až desať detí.

28.01.2016 11:13 , aktualizované: 14:40
ostrov Samos, migrant Foto: ,
Grécke pobrežné hliadky vylovili dvanásť utopených utečencov z mora v blízkosti ostrova Samos.
debata (8)

Najmenej 24 utečencov sa utopilo v mori pri gréckom ostrove Samos. Medzi obeťami vytiahnutými z vody je podľa gréckej pobrežnej stráže taktiež desať detí, informovala agentúra AFP. Desať osôb se údajne podarilo zachrániť, ďalších jedenásť je však nezvestných, informovali agentúry DPA a Reuters s odvolaním sa na grécku pobrežnú stráž.

Okolnosti tohto nešťastia nie sú známe. Na pátraní po ďalších preživších, resp. obetiach sa okrem gréckej pobrežnej stráže podieľa aj európska pohraničná agentúra Frontex.

Zachránení utečenci boli v šoku a nevedeli povedať, koľko osôb bolo na palube potopeného plavidla. Jeden muž, ktorému sa podarilo doplávať na breh, tvrdil, že loď viezla 40–45 ľudí.

Päť zo zachránených osôb sa držalo kusu dreva, čo doviedlo úrady k predpokladu, že sa utečenci prepravovali na drevenej lodi. Vo valnej väčšine prípadov uprchlíci využívajú nafukovacie gumové člny, ktoré pre nich na tureckom pobreží chystajú prevádzači.

Ide o druhé potopenie plavidla s migrantmi v priebehu dvoch dní. Pri stredajšom nešťastí neďaleko ostrova Kos zahynulo sedem ľudí vrátane dvoch detí.

Od začiatku roka sa z Turecka na grécke ostrovy preplavilo podľa údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) viac ako 47 000 ľudí, z toho 92 percent s právom na azyl. Väčšinou vraj ide o Sýrčanov, Iračanov a Afgancov, ktorí utekajú pred vojnou, násilím či perzekúciou. Počet obetí nepriaznivého zimného počasia sa od začiatku roka vyšplhal zhruba na 170 osôb.

Grécke ostrovy sú hlavnou vstupnou bránou do Európy pre ľudí utekajúcich z oblastí vojnových konfliktov na Blízkom východe, ale aj pre tzv. ekonomických migrantov unikajúcich pred chudobou v Ázii a Afrike. Ich prílev neustal ani napriek zhoršeným poveternostným podmienkam počas zimy.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #utopenie #utečenecká kríza #Samos