Rúhání: EÚ by si pri riešení migrácie mala vziať príklad z Iránu

Európa, ktorá bojuje s náporom utečencov, by si mala pri zvládaní migračnej krízy vziať príklad z Iránu, ktorý prijal tri milióny utečencov, predovšetkým z Afganistanu. Povedal to iránsky prezident Hasan Rúhání v Paríži pri prejave vo francúzskom ústave pre medzinárodné vzťahy (IFRI). Rúhání, ktorý do Francúzska prišiel v stredu po štátnej návšteve Talianska, sa potom stretol s francúzskym prezidentom Françoisom Hollandom. Rokovať by podľa agentúry AP mali okrem iného o situácii v Jemene a v Sýrii. Čaká sa zároveň podpis zhruba 20 bilaterálnych dohôd.

28.01.2016 17:28
debata (32)

Ide o prvú Rúháního návštevu Európy po tom, čo USA a Európska únia nedávno rozhodli o ukončení protiiránskych sankcií vyvolaných kontroverzným iránskym jadrovým programom.

„Náš národ si na seba vzal ťažké bremeno, keď prijal tri milióny utečencov, a nesťažoval sa pritom. Ekonomicky silní a bohatí Európania však povedali: na naše územie prišlo 100-tisíc ľudí, čo teraz budeme robiť?“ uviedol Rúhání. Nespresnil však, ako sa jeho krajina s náporom utečencov vysporiadala, a to zvlášť v čase, keď ešte platili sankcie.

Rúhání tiež zopakoval, že vyriešenie sporov okolo iránskeho jadrového programu by malo slúžiť ako model pre riešenie rôznych regionálnych kríz na Blízkom východe. Aby diplomacia fungovala, musia podľa iránskeho prezidenta obe strany „zľaviť zo svojej domýšľavosti“. Práve tento postup podľa neho umožnil vlani dohodu medzi Teheránom a šiestimi jadrovými mocnosťami. „Každá zo strán musí cítiť, že dohoda je pre ňu výhodná,“ dodal Rúhání.

Jeho návštevu Francúzska sprevádzal protest aktivistky zo skupiny Femen, ktorá sa prakticky nahá zavesila na lane napodobňujúcom slučku z mosta cez Seinu. „Vitaj Rúhání, kat slobody,“ hlásal transparent. Zmyslom akcie bolo vraj upozorniť na vysoký počet popráv v Iráne, ktorý je podľa organizácie Amnesty International čo do počtu exekúcií druhý hneď po Číne. Femen chcel vraj predovšetkým poukázať na popravy politických väzňov.

Rúháního cesta do Európy má tiež ekonomické ciele. Pokračujúce reštrikcie amerických bánk voči Iránu sú však podľa agentúry AP prekážkou pre mnohé európske krajiny, ktoré by chceli s Iránom obnoviť obchodné vzťahy. Rúhání preto vyzval na zrušenie týchto obmedzení.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #Hasan Rúhání #migračná kríza