Putin prijal bavorského krajinského premiéra Seehofera

Za uvoľnenie sankcií uvalených medzinárodným spoločenstvom na Ruskú federáciu sa v stredu na stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v jeho rezidencii neďaleko Moskvy vyslovil bavorský krajinský premiér Horst Seehofer.

03.02.2016 12:09 , aktualizované: 22:29
debata (95)

Podľa jeho slov treba realisticky posúdiť, ako zrušiť sankcie – či vo viacerých malých krokoch alebo jednom veľkom. Líder koaličnej Kresťanskosociálnej únie (CSU) ubezpečil v súvislosti s množstvom nevyriešených kríz vo svete o úprimnom úmysle obnoviť dôveru a normalitu v bilaterálnych vzťahoch a prispieť tak k napredovaniu aj pri riešení náročných úloh.

„Problémy súčasnosti sa dotýkajú nás všetkých,“ uviedol v reakcii ruský prezident, ktorý sa poďakoval bavorskému premiérovi za návštevu. „Vieme o Vašom postoji, Vašej vôli urobiť mnoho pre normalizáciu,“ citovala Putina agentúra DPA.

Už počas letu do Moskvy bavorský premiér pripomenul, že sankcie voči Rusku mali značné negatívne dôsledky pre jeho spolkovú krajinu, jej ekonomiku i poľnohospodár­stvo. Škody zaznamenala aj ruská ekonomika. Preto by malo byť v záujme všetkých zainteresovaných „v dohľadnom čase dospieť k zmenám“, o čo sa bude Seehofer usilovať.

Seehofer však netajil, že Rusko by nemalo zabudnúť splniť „domáce úlohy“ v súvislosti s konfliktom na Ukrajine. Rozhovor s najvyšším ruským predstaviteľom, ktorý prebiehal v dobrej atmosfére, označil za dosť intenzívny. Nebolo však pochýb, kto je na ktorej strane, poznamenal.

Seehofer upozornil na schôdzke s Putinom na ohlasy, ktoré v Bavorsku vyvolávajú udalosti v zahraničí, pričom spomenul Sýriu, Ukrajinu, ale aj vysoký počet migrantov v Európe. Vyjadril presvedčenie, že všetko sa dá vyriešiť len spoločnými silami, nie cestou konfrontácie. Dodal, že tak, ako sa v tomto smere snaží spolupracovať s nemeckou spolkovou vládou, a nie ísť proti nej, tak chce spolupracovať aj s Ruskom, nie ísť proti nemu.

Obaja štátnici hovorili aj o úzkych hospodárskych vzťahoch medzi Ruskom a Bavorskom a netajili znepokojenie z poklesu objemu obchodnej výmeny. Súčasťou štvrtkového programu Horsta Seehofera v Moskve bude popri rokovaniach s ministrami priemyslu a hospodárstva Ruskej federácie aj stretnutie s vedením ruskej metropoly.

Kritici bavorskému premiérovi vyčítajú, že sa nechá zneužívať na presadzovanie ruských záujmov

Kritiku svojej návštevy v Rusku si Seehofer vyslúžil predovšetkým od opozičnej strany Zelených a z radov sociálnych demokratov, ktorí spolu so Seehoferovou Kresťanskosociálnou úniou (CSU) a Kresťanskodemo­kratickou úniou (CDU) kancelárky Angely Merkelovej tvoria spolkovú vládu.

Výčitky mieria predovšetkým na porušovanie ľudských práv v Rusku a údajné zasahovanie Moskvy do európskej migračnej politiky. Kritické hlasy sa však objavili aj v CDU. Cesta sa nepáči napríklad poslancovi a členovi zahraničného výboru Spolkového snemu Roderichovi Kiesewetterovi.

Kritici bavorskému premiérovi vyčítajú, že sa údajne nechá Putinom zneužívať na presadzovanie ruských záujmov na úkor tých nemeckých. Seehofer kritiku odmietol s tým, že ju vyslovili „politici piatej triedy“. „Je úplne samozrejmé, že musíme v tomto rozjatrenom svete zostať v kontakte,“ uviedol.

Úplne jednotná nie je v Seehoferovej kritike ani sociálna demokracia. Bývalý premiér Brandenburska a predseda Nemecko-ruského fóra Matthias Platzeck jeho cestu uvítal. „Budúce týždne a mesiace musíme využiť na zasypanie priekopy medzi Ruskom a Európou,“ uviedol. Problémy svetového významu by mali EÚ a Rusko riešiť podľa neho spoločne. Rusko sa podľa neho stáva čoraz viac nacionalistickým a nepriateľským a jeho politická a hospodárska destabilizácia nie je v záujme Európy ani Nemecka.

Výslovnej podpory sa Seehoferovi dostalo tiež od zástupcov bavorského hospodárstva. „Dialóg nesmieme prerušiť. Rusko je pre nás dôležitým obchodným partnerom,“ uviedol konateľ Združenia bavorského hospodárstva Bertram Brossardt. „Rusko potrebujeme politicky a potrebujeme ho aj ekonomicky,“ dodal. Sankcie, ktoré Západ na Moskvu uvalil kvôli predvlaňajšej anexii Krymu, Brossardt označil za zlý krok. „Politicky nič nezmenili a ekonomicky uškodili,“ uviedol.

Za Seehoferovu cestu sa postavil aj predseda Bavorskej priemyselnej a obchodnej komory Peter Driessen. „Hospodárstvo je k sankciám naďalej mimoriadne skeptické, aj keď je ich predčasné ukončenie nerealistické. Doterajšie skúsenosti so sankciami ukazujú, že väčšinou nie sú vhodné na dosiahnutie s nimi spojených politických cieľov,“ uviedol.

S prezidentom Putinom by sa Horst Seehofer mal stretnúť pravdepodobne v stredu večer alebo vo štvrtok. V delegácii, ktorá bavorského premiéra sprevádza, je okrem podnikateľov a novinárov aj jeho dlhoročný predchodca vo funkcii predsedu krajinskej vlády aj CSU Edmund Stoiber. Podľa agentúry DPA práve on stretnutie najmocnejšieho muža Ruska s predstaviteľom jednej zo 16 nemeckých spolkových krajín vyjednal. Seehofer sa stretne tiež s ministrami priemyslu a hospodárstva a s moskovským starostom Sergejom Sobjaninom.

95 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #Bavorsko