Pri zemetrasení na Taiwane zomrelo najmenej 14 ľudí

Silné zemetrasenie, ktoré zasiahlo Taiwan, si vyžiadalo najmenej 14 mŕtvych, vrátane ešte len desaťdňového dievčatká a malého dieťaťa. Podľa posledných informácií sa pri otrasoch zranilo takmer 477 ľudí.

05.02.2016 22:32 , aktualizované: 06.02.2016 17:04
Taiwan, zemetrasenie Foto: ,
Záchranári vyslobodzujú dieťa z poschodovej budovy, ktorá sa zrútila po mohutnom zemetrasení.
debata

Z trosiek sedemnásťposcho­dovej budovy sa záchranárom podarilo vyslobodiť 250 ľudí. Podľa oficiálnych taiwanských informácií je stále nezvestných 172 ľudí.

Zemetrasenie o sile 6,4 stupňa Richterovej stupnice zasiahlo v sobotu ráno miestneho času južnú časť ostrova Taiwan. „Urobíme maximum pre záchranu (preživších),“ uviedol taiwanský prezident Ma Jing-ťiou.

Trosky zrútenej sedemnásťposcho­dovej budovy prehľadávalo 800 vojakov a viac ako 1 200 záchranárov s pomocou rebríkov, žeriavu a ďalšieho vybavenia. Obytný komplex sa podľa svedkov zložil ako harmonika a z výškovej budovy zostala hromada trosiek a pokrútených kovových nosníkov. Podľa miestnych médií bolo v budove aj centrum starostlivosti o novorodencov a ich matky.

Pomoc Taiwanu už ponúkla Čína, ktorá zároveň vyjadrila sústrasť všetkým, ktorí pri zemetrasení utrpeli akúkoľvek ujmu. Čínsky úrad pre styky s Taiwanom uviedol, že je od otrasov v kontakte so svojím taiwanským náprotivkom. Čína naďalej pokladá Taiwan za svoju odpadlícku provinciu a opakovane ostrov, ktorý sa odtrhol v roku 1949, varuje pred presadzovaním nezávislosti.

Sedemnásťposchodová budova, ktorá sa po... Foto: Reuters, PICHI CHUANG
QUAKE-TAIWAN/ Sedemnásťposchodová budova, ktorá sa po zemetrasení v meste Tchaj-nan zrútila.

„Sledoval som televíziu a po náhlych otrasoch som začul buchnutie. Otvoril som dvere a videl som, ako sa protiľahlá budova rúti k zemi,“ uviedol podľa Reuters 71-ročný muž žijúci v susedstve.

Taiwan postihujú zemetrasenia často, pretože leží v seizmicky aktívnej oblasti. V septembri 1999 ostrov zasiahli otrasy o sile 7,6 stupňa Richterovej škály, ktoré pripravili o život 2 400 ľudí. Zničený alebo poškodených bolo okolo 50-tisíc budov.

debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #Taiwan