Soul zvažuje, že zastaví prevádzku v priemyselnej zóne Kesong

Južná Kórea zvažuje, že zastaví činnosť v priemyselnej zóne Kesong, ktorú prevádzkuje spoločne s KĽDR. Je to jedno z možných trestných opatrení v reakcii na to, že Severná Kórea cez víkend vypustila raketu dlhého doletu. Na svojom webe o tom informovala stanica Hlas Ameriky.

09.02.2016 14:51
debata (1)

Juhokórejský minister pre zjednotenie Hong Jong-pchjo v pondelok povedal poslancom, že „vláda sa postará o to, aby Severná Kórea zaplatila daň za svoj nedávny jadrový test a za vypustenie rakety dlhého doletu“. Uzavretie priemyselného komplexu Kesong je podľa neho jednou zo zvažovaných možností.

Južná Kórea sprísňuje opatrenia voči KĽDR od 6. januára, keď Pchjongjang uskutočnil svoj štvrtý nukleárny test. Severná Kórea vtedy tvrdila, že testovala silnú vodíkovú bombu, experti to však spochybnili. Soul krátko po skúške pozastavil humanitárnu pomoc Pchjongjangu a obmedzil medzikórejské kontakty.

V nedeľu Severná Kórea odpálila raketu so satelitom, ktorý je podľa nej určený na pozorovanie Zeme. Západ to označil za zásterku pre test raketových zbrojných technológií. Južná Kórea teraz zvažuje, že by uzavrela priemyselný komplex, v ktorom v súčasnosti pracuje v zhruba 120 juhokórejských továrňach 54-tisíc Severokórejčanov. Pre KĽDR je Kesong dôležitým zdrojom tvrdej meny.

Priemyselný komplex Kesong sa nachádza na severokórejskom území. V apríli 2012 Severná Kórea komplex zatvorila na protest proti spoločným americko-juhokórejským vojenským manévrom, po niekoľkých mesiacoch ho však znovu uviedla do prevádzky.

Juhokórejské ministerstvo obrany v utorok uviedlo, že severokórejský satelit je na obežnej dráhe, zatiaľ ale nie je jasné, či funguje. Zatiaľ z neho totiž nebol zachytený žiadny signál. KĽDR už v roku 2012 vypustila raketu Unha-3 s pozorovacou družicou, ani z nej nebol signál nikdy zaznamenaný.

Podľa juhokórejského ministerstva obrany nový odpal svedčí o tom, že Severná Kórea v súčasnosti disponuje raketami s doletom 12-tisíc kilometrov. Otázkou je, či už ovláda technológiu, ktorá by umožnila návrat rakety do atmosféry. To je podľa BBC kľúčové pre prípad, že by chcela použiť raketu ako zbraň.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Južná Kórea #Kesong