Putin s Obamom podporili úsilie o začatie prímeria v Sýrii

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho americký náprotivok Barack Obama v nedeľu v telefonickom rozhovore ocenili nedávne rokovania o Sýrii v Mníchove a podporili úsilie začať v krajine zmietanej občianskou vojnou prímerie. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie Kremľa.

14.02.2016 11:25
debata (11)

Obaja štátnici sa podľa ruskej strany zhodli, že USA a Rusko zintenzívnia diplomatickú aj ďalšiu spoluprácu, aby bola naplnená dohoda z Mníchova, ktorá hovorí o pokoji zbraní a rozdelení rozsiahlej humanitárnej pomoci v Sýrii.

Ruský prezident počas telefonátu tiež hovoril o dôležitosti vytvorenia jednotného protiteroristického frontu. Američania stoja na čele koalície, ktorá už od roku 2014 podniká nálety na islamistickej ciele v Sýrii. Rusko sa do bombardovania zapojilo vlani na konci septembra.

Moskva tvrdí, že jej letecká kampaň mieri tiež na ozbrojencov z Islamského štátu a ďalších extrémistov. Západ a niektorí jeho spojenci Rusov obviňujú z toho, že sa terčom ich náletov stávajú aj členovia umiernenej opozície. Ruské nálety zo vzduchu podporujú sýrskych vládnych vojakov, ktorým sa tak na bojovom poli za posledné týždne podarilo dosiahnuť významné úspechy.

V Mníchove sa vo štvrtok zišli zástupcovia 17 krajín vrátane USA a Ruska potom, čo boli minulý týždeň pozastavené mierové rozhovory o Sýrii v Ženeve. Americký minister zahraničia John Kerry následne uviedol, že bolo dohodnuté, že sa počas týždňa pokúsia účastníci rokovania zabezpečiť „ukončenie nepriateľských akcií“ v Sýrii a čo najväčšie rozšírenie dodávok humanitárnej pomoci.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Barack Obama #Vladimir Putin #vojna v Sýrii