Nemecko bolo príliš arogantné, tvrdí nemecká poslankyňa

Podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej je jedným z krokov riešenia utečeneckej krízy zabezpečenie turecko-gréckej hranice.

17.02.2016 14:54 , aktualizované: 16:30
Angela Merkelová Foto: ,
Vytvoriť plot na pevnine a skryť sa za ním nie je podľa Merkelovej európska odpoveď na situáciu.
debata (32)

Vytvoriť plot na pevnine a skryť sa za ním podľa kancelárky nie je európska odpoveď na situáciu. Povedala to v Spolkovom sneme, pričom vo štvrtok a v piatok sa to bude snažiť presadiť na summite Európskej únie.

„Náš spoločný cieľ je znateľne a trvalo znížiť počet utečencov a zároveň naďalej pomáhať ľuďom, ktorí našu pomoc skutočne potrebujú. Spor sa vedie len v tom, ako by sme to mali dosiahnuť,“ povedala Merkelová. „Celou silou zasadím o to, aby sa euro-turecký postup presadil ako tá cesta, po ktorej sa oplatí ísť,“ uviedla.

Podľa Merkelovej majú všetky európske krajiny spoločný cieľ znížiť počet prichádzajúcich utečencov. Kancelárka je presvedčená, že najlepším nástrojom na to je dohoda medzi EÚ a Tureckom, ktorá by umožnila lepšie zabrániť pašerákom v doprave utečencov cez Egejské more a utečencov vracať späť do Turecka.

„Ako Európska únia sa musíme naučiť chrániť našu námornú hranicu, čo je ťažšie ako u pozemnej hranice. Ak sa to nenaučíme, čakajú nás čoskoro rovnaké problémy aj pri talianskych brehoch,“ povedala Merkelová. Podľa nej nemôže EÚ reagovať na utečeneckú krízu tak, že na pevnine vybuduje plot, ktorým sa oddelí od pobrežných štátov, a nebude hovoriť, že sa jej ich problémy netýkajú.

Na základe dohody medzi EÚ a Tureckom by malo byť možné lepšie brániť pašerákom v doprave utečencov cez Egejské more a utecencov vracať späť do Turecka. Podľa Merkelovej to umožní znovu uzatvoriť vonkajšiu hranicu schengenského priestoru medzi Gréckom a Tureckom, ktorá je v súčasnosti pre postup tisícov utečencov kľúčová.

Podľa nemeckej poslankyne bola jej krajina arogantná voči zvyšku EÚ

Kým Merkelová vsádza na spoluprácu s Tureckom, krajiny V4 (Česko, Slovensko, Poľsko, Maďarsko) hovoria o takzvanom pláne B, ktorý by spočíval vo vybudovaní záložných schengenských hraníc na juh od Maďarska.

Šéfka poslancov nemeckej strany Ľavica Sahra Wagenknechtová, ktorá vedie nemeckú parlamentnú opozíciu, vyjadrila pochopenie pre odpor stredoeurópskych krajín k plánom Merkelovej. Podľa nej to je dôsledok toho, že bolo Nemecko príliš arogantné v postoji k ostatným európskym krajinám.

„Ten, kto si myslel, že je možné vládnuť Európe z Berlína, sa nesmie čudovať, že teraz čelí protivetru,“ povedala Wagenknechtová.

Kancelárka tiež pred poslancami zopakovala, že dlhodobo sa utečenecká kríza môže vyriešiť jedine v krajinách, odkiaľ utečenci pochádzajú. EÚ sa podľa nej musí zasadiť o odstránenie príčin úteku. „Nedá sa pochybovať o tom, že dlhodobo k nám bude prichádzať menej ľudí jedine vtedy, keď sa budeme angažovať v miestach, odkiaľ prichádzajú, a keď odstránime dôvody, kvôli ktorým s vydávajú na útek,“ povedala.

Merkelová tiež vyjadrila spokojnosť s postojom nemeckého obyvateľstva v utečeneckej kríze. „Napriek všetkej kritike prieskumy ukazujú, že vyše 90 percent Nemcov je stále presvedčených o tom, že ľudia, ktorí utekajú pred terorom, vojnou a prenasledovaním, by mali mať možnosť získať v Nemecku ochranu. To mi pripadá skvelé,“ povedala Merkelová.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #hranica #summit EÚ #utečenecká kríza