Turecký premiér pripísal útok v Ankare Kurdom zo Sýrie a Turecka

Útočníka, ktorý spáchal stredajší krvavý atentát v centre Ankary, identifikovali ako osobu napojenú na kurdskú milíciu YPG. Povedal to turecký premiér Ahmet Davutoglu.

18.02.2016 09:28 , aktualizované: 09:36
Turecko, explózia, auto, Ankara Foto:
Atentátnik si prenajal auto. Explózia pripravila o život 28 ľudí.
debata (112)

Podľa neho útok naplánovala turecká Strana kurdských pracujúcich (PKK). Útok neprežilo 28 osôb a približne 60 ľudí sa zranilo.

„Teroristický útok spáchali členovia teroristickej organizácie PKK v Turecku a jeden milicionár z YPG,“ povedal podľa agentúry AFP Davutoglu. Vyhlásil, že útočníkom bol Sýrčan, „ktorý sa dostal zo Sýrie do Turecka“.

Davutoglu vyhlásil, že zodpovednosť za atentát nesie sýrsky režim, a varoval tiež Rusko ako spojenca Damasku, aby nevyužívalo YPG v ťažení proti Turecku.

Sýrski Kurdi však spoluúčasť na útoku v Ankare popreli. Oficiálne sa k útoku zatiaľ nikto neprihlásil.

Turecká armáda po atentáte v Ankare útočí na kurdské oddiely v Sýrii a Iraku a podľa premiéra v tom bude pokračovať. Pri týchto armádnych úderoch zomrelo približne 70 ľudí.

Turecký provládny denník Yeni Safak síce nespresnil svoj zdroj, no tvrdí, že teroristický útok spáchal muž pôvodom zo Sýrie. Útočníka identifikovali podľa odtlačkov prstov, ktoré získali pri vstupe do Turecka. Malo by ísť o Saliha Necara, ktorý zrejme prišiel do Turecka s utečencami zo Sýrie. Vyšetrovatelia spresňujú, že útočníkom je dvadsaťtriročný Sýrčan. V súvislosti s útokom bolo zatknutých deväť osôb.

Atentátnik zaútočil s bombou v aute na vojenské autobusy v blízkosti sídla generálneho štábu armády, parlamentu a vládnych budov. Auto si mal prenajať v západotureckom Izmire asi pred štrnástimi dňami. Automobil, ktorý použil pri útoku, vybuchol.

Atentát už v stredu odsúdila nemecká kancelárka Angela Merkelová a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

112 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Sýria #Turecko #Ankara