Podľa DNA spáchal atentát v Ankare Turek, nie Sýrčan

Z analýzy vzoriek DNA vyplýva, že samovražedný atentátnik, ktorý 17. februára zabil v tureckej metropole Ankara 28 ľudí, pochádzal z východného Turecka, a teda nešlo o sýrskeho utečenca, ako sa pôvodne predpokladalo.

23.02.2016 14:27
Turecko, Ankara, samovražedný útok, kvety,... Foto: ,
Karafiáty na mieste samovražedného atentátu v Ankare, Turecko. Atentátnikom nie je nakoniec sýrsky utečenec, ale Turek Abdulbaki Sömer.
debata (25)

Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na turecké médiá. Tureckí predstavitelia predtým tvrdili, že samovražedný útočník pochádzal zo severnej Sýrie a bol napojený na Američanmi podporované kurdské Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG), ktoré v Sýrii bojujú proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS).

Organizácia YPG však akúkoľvek spojitosť s atentátom v Ankare poprela a uviedla, že v Turecku nikdy neútočili.

K zodpovednosti za atentát v Ankare sa dva dni po jeho uskutočnení prihlásila pomerne málo známa skupina Sokoli slobodného Kurdistanu (TAK), ktorá zároveň uviedla, že samovražedným útočníkom bol turecký občan z východotureckého mesta Van.

Skupinu TAK, ktorá vyhlásila, že atentát bol odvetou za pokračujúce operácie vládnych síl na juhovýchode Turecka, odborníci pokladajú za extrémistickú frakciu Strany kurdských pracujúcich (PKK). Niektorí tureckí bezpečnostní experti tvrdia, že medzi oboma organizáciami ešte stále jestvujú určité väzby.

Dôkazy na základe analýzy DNA – ktoré sa podľa denníka Hürriyet podarilo získať potom, ako polícia zatkla otca podozrivého atentátnika – zdanlivo potvrdzujú, že útočníkom bol skutočne muž menom Abdulbaki Sömer, ktorý sa narodil v roku 1989 v meste Van.

Pred atentátom sa Sömer na základe sfalšovaných dokumentov zaregistroval v Turecku ako sýrsky utečenec.

Atentát v centre Ankary bol zatiaľ posledným zo série bombových útokov, ktoré v ostatnom čase zasiahli Turecko. Pri jednom z nich zahynulo v januári v Istanbule desať nemeckých turistov.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #utečenci #DNA #samovražedný útok #Ankara #YPG #Sokoli slobodného Kurdistanu (TAK)