Komisia RE: Kvôli novele ústavy je v Poľsku ohrozená vláda práva

V Poľsku sú kvôli krokom tamojšieho konzervatívneho kabinetu v ohrození vláda práva a demokracia. K tomuto záveru podľa poľského denníka Gazeta Wyborcza dospel poradný orgán Rady Európy vo svojej správe, ktorá sa týka spornej novely zákona o ústavnom súde. Poľský parlament novelu schválil na prelome roka.

28.02.2016 16:41
debata (21)

Členovia takzvanej Benátskej komisie, ktorá pôsobí od roku 1990 ako poradný orgán Rady Európy, navštívili Poľsko vo februári. Úlohou komisie je všeobecne podpora európskych štandardov pri prijímaní ústavy a pri ústavných zmenách a do Poľska ju pozval minister zahraničia, ktorý chcel poznať jej názor na ústavnú novelu.

Zo zatiaľ oficiálne nezverejnenej záverečnej správy komisie citoval cez víkend denník Gazeta Wyborcza. Pracovná verzia záverov podľa neho hovorí o tom, že Poľsko „sa dostalo do ústavnej krízy“ a varuje, že „ak ústavný súd nebude schopný riadne vykonávať svoju prácu, nie je v ohrození len vláda práva, ale aj demokracia a ľudské práva“.

Vládny hovorca Rafal Bochenek potvrdil, že kabinet návrh záverečnej správy dostal, ale upozornil, že komisia k finálnemu zneniu svojich odporúčaní ešte nedospela. Konečnú verziu správy bude Rada Európy schvaľovať na svojom zasadnutí 11. a 12. marca.

Novela zákona o ústavnom súde podľa opozície spolu so spormi o jeho zložení čiastočne paralyzuje činnosť tejto súdnej inštitúcie. Vláda premiérky Beaty Szydlovej naopak tvrdí, že hlboké inštitucionálne zmeny sú nevyhnutné, aby odstránili prekážky chystaným reformám a aby noví konzervatívni vládcovia krajiny mohli splniť sľuby voličom, ktorí ich podporili.

Názory renomovanej Benátskej komisie nie sú právne záväzné, ide však o mimoriadne rešpektovanú súčasť európskeho práva, a poľská vláda vopred sľúbila, že bude na jej názor brať ohľad.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rada Európy