Ministri zahraničia sa zhodli na potrebe skorých volieb v Donbase

Miestne voľby v povstaleckých oblastiach na východe Ukrajiny by sa mali konať do polovice roka. Zhodli sa na tom ministri zahraničia krajín takzvanej normandskej štvorky pri večernom rokovaní v Paríži. Podľa šéfa ukrajinskej diplomacie Pavla Klimkina však na schôdzke k žiadnemu zásadnému prelomu nedošlo, uviedla agentúra Reuters.

04.03.2016 08:16
debata

„Zdôraznili sme dôležitosť prijatia volebného zákona, ktorý by umožnil konanie miestnych volieb pred koncom prvej polovice roku 2O16,“ povedal podľa agentúry AFP francúzsky minister zahraničia Jean-Marc Ayrault po rokovaní so svojimi náprotivkami z Nemecka, Ukrajiny a Ruska.

Ministri rokovali o ukončení násilností v Donbase a najmä o spomínaných voľbách, ktoré majú potvrdiť nový status separatistických regiónov. Súčasnej slabej ukrajinskej vláde sa však nedarí presadiť zákon o voľbách, ktorý bol dohodnutý v rámci minuloročných mierových dohôd z Minsku a vyvoláva obavy ukrajinských nacionalistických strán z oslabenia ukrajinskej suverenity.

Ukrajinský minister Klimkin po večernom rokovaní konštatoval, že k žiadnemu výraznému posunu neviedla a je potrebné urobiť ešte veľké pokroky v otázkach bezpečnosti a uplatňovania prímeria pred tým, než bude volebný zákon prijatý.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina