Francúzsko odrádza Britov od Brexitu

Ak odídete z EÚ, pustíme k vám migrantov, straší Paríž britských euroskeptikov. Z výročného francúzsko-britského summitu zaznelo vážne varovanie pred hospodárskymi a imigračnými dôsledkami referenda, ak v ňom v júni prevážia hlasy za Brexit. Už niekoľko hodín predtým ako prezident François Hollande privítal premiéra Davida Camerona v severofrancúzskom Amiense, pustením migrantov na Britské ostrovy pohrozil francúzsky minister financií Emmanuel Macron.

04.03.2016 09:32
debata (5)
Francúzsky prezident Francois Hollande (vpravo)... Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Británia, Francúzsko, Cameron, Hollande, Francúzsky prezident Francois Hollande (vpravo) víta premiéra Davida Camerona.

Briti s napätím sledujú krízu okolo tisícov migrantov, ktorí vo francúzskom prístave Calais táboria v nádeji, že sa im podarí dostať sa cez Lamanšský prieliv. „Vo chvíli, keď sa tento vzťah (Británie s EÚ) rozpadne, utečenci už nebudú v Calais," poznamenal Macron v rozhovore pre denník Financial Times.

Francúzsko v súčasnosti umožňuje Británii vykonávať hraničné kontroly na francúzskej strane. Táto dohoda by sa ale v prípade vystúpenia Británie z EÚ zrušila, varoval Macron. Minister tiež povedal, že Paríž by v prípade odchodu Británie z EÚ mohol začať lákať bankárov, aby presídlili z Londýna do Francúzska.

Zrušeniu britských pohraničných kontrol v Calais sa pokúša zabrániť premiér Cameron, ktorý podporuje zotrvanie Británie v EÚ po tom, čo si pre svoju krajinu od únie vymohol isté ústupky. Cameron už minulý mesiac varoval, že v prípade zrušenia členstva Británie v EÚ „nič nezastaví tisíce ľudí, aby za jedinú noc prekročili Lamanšský prieliv“.

Cameron vo štvrtok v Amiense ponúkol Francúzsku pomoc v hodnote bezmála 22 miliónov eur na odsun migrantov z Calais na bezpečnejšie miesta vo francúzskom vnútrozemí. „Sme silnejší, bezpečnejší a máme sa lepšie vnútri reformovanej Európskej únie,“ vyhlásil.

Macronovo varovanie, ktoré v Británii vyvolalo značný rozruch, nezmiernil ani Hollande. Hoci podotkol, že nechce na Britov vykonávať nátlak, na priamu otázku, či Francúzsko skoncuje s existujúcim pohraničným režimom v Calais, prezident odpovedal: „Nechcem vás strašiť, chcem len povedať pravdu. Ak Británia opustí EÚ, bude to mať dôsledky. Bude to mať dôsledky pre jednotný trh, finančníctvo, obchod, hospodársky rozvoj a… v oblasti imigrácie to tiež bude mať dôsledky.“

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Francúzsko #Brexit