Švédske centrum pre utečencov sa stalo terčom útoku

Stredisko pre žiadateľov o azyl v meste Timraa na východe Švédska sa stalo terčom útočníkov, ktorí rozbili okná budovy. O víkendovom incidente informoval portál The Local.

06.03.2016 09:42
debata (7)

Útok sa podľa polície odohral v sobotu skoro ráno. Útočníci k táboru prišli v dvoch či troch autách. Polícii sa krátko potom podarilo zadržať jedného človeka, ktorý sa ukrýval v priľahlom lese.

Švédsko, ktoré má 9,8 milióna obyvateľov, v minulom roku prijalo viac ako 163 000 žiadateľov o azyl. S rastúcim počtom utečencov v krajine rastie nespokojnosť časti obyvateľstva so správaním migrantov, ale aj s konaním švédskej vlády a Európskej únie.

Útoky vandalov proti utečeneckým centrám nie sú nijako výnimočné, vlani ich bolo zaznamenaných 322, čo je dvojnásobok oproti roku 2014. Zvýšil sa aj počet prípadov podpaľačstva, vlani sa stala asi dvadsiatka takýchto prípadov.

Na konci januára švédska polícia požiadala vládu, aby posilnila jej stav o ďalších 4 100 žien a mužov. S pomocou nových kolegov chcú policajti zosilniť predovšetkým ochranu ubytovní, kde podľa šéfa švédskej polície Dana Eliassona zasahujú hliadky čoraz častejšie, a chýbajú preto na iných miestach.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Švédsko #azylový dom