Izrael kvôli hrozbe útoku neodporúča cesty do Turecka

Izrael vyzval všetkých izraelských občanov, ktorí sú práve v Turecku, aby z krajiny čo najrýchlejšie odišli. Dôvodom je konkrétna hrozba útoku. Ide o druhý najvyšší stupeň varovania, aký môže k cestám do zahraničia Izrael vyhlásiť. Opatrenie je dozvukom atentátu, pri ktorom 19. marca v Istanbule zomreli štyria ľudia - traja Izraelčania a Iránec.

28.03.2016 14:05
debata

Turecká polícia v sobotu varovala kresťanov a židov, že by sa mohli stať počas Veľkej noci terčom teroristických útokov radikálnej organizácie Islamský štát (IS).

Izraelská národná bezpečnostná rada oznámila, že rastie riziko ďalších útokov teroristických organizácií, predovšetkým Islamského štátu, na turistické destinácie a všeobecne na izraelských turistov. „Odporúčame vyhnúť sa návšteve Turecka a tým, ktorí tam už sú, aby čo najrýchlejšie odišli,“ oznamuje bezpečnostná rada vo vyhlásení.

Rovnaký stupeň varovania ako pre Turecko vydal Izrael aj pre Tunisko, Afganistan a Pakistan. Vôbec najvyšší stupeň je vydaný na egyptský Sinajský polostrov, na Somálsko, Sudán a Líbyu. Izraelčania majú tiež zákaz cestovať do Sýrie, Libanonu, Iraku a Iránu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Turecko