Arcibiskup z Canterbury spoznal otca. Bol v tom alkohol

Bol presvedčený, že ho splodili novomanželia počas medových týždňov, ale vysvitlo, že matka ho počala s mužom, s ktorým si nevymenila obrúčku. Justin Welby, 60-ročný arcibiskup z Canterbury, sa dozvedel, že je nemanželské dieťa.

11.04.2016 11:00
Justin Welby Foto:
Arcibiskup z Canterbury Justin Welby zistil pravdu o tom, kto ho splodil. Biologický otec nebol manžel jeho matky, ale muž, s ktorým podviedla snúbenca krátko pred svadbou.
debata (12)

Hlavný duchovný predstaviteľ anglikánskej cirkvi si dal urobiť testy DNA, ktoré ukázali, že jeho biologický otec bol osobný tajomník niekdajšieho legendárneho britského premiéra Winstona Churchilla.

Welbyho nahovoril na testy denník Telegraph, ktorý ho oboznámil s podozrením, že skutočný otec mal pravdepodobne iné meno. "Arcibiskup doteraz veril, že jeho otec bol Gavin Welby, obchodník s whisky, ktorý bol syn židovského prisťahovalca a krátky čas bol ženatý s jeho matkou Jane,“ pripomenuli noviny Independent.

Odborníci porovnali DNA z výterov úst Welbyho s vlasmi Churchillovho asistenta Anthonyho Browna. Z testov vyplynulo, že takmer stopercentne sa našiel biologický otec. „Odhalenie znamená pre mňa úplné prekvapenie, ale zároveň je to príbeh o vykúpení z hriechu,“ reagoval arcibiskup podľa Telegraphu. Dodal, že zistenie prijal s pokorou, pričom nikoho nesúdi.

O absolútnom šoku hovorí aj Welbyho matka, už 86-ročná lady Williamsová. Potvrdila, že ako mladá kráska mala sex s fešákom Brownom, ale nepripúšťala si, že by s ním otehotnela. "S Gavinom Welbym som mala krátke, smutné, nefungujúce manželstvo, ale nikto z nás dvoch nepochyboval o tom, že sme rodičia Justina, ktorého som porodila takmer presne deväť mesiacov od našej svadby v apríli 1955,“ zdôraznila podľa denníka Guardian.

Ako splodila svojho syna s Brownom, ktorý bol známy aj tým, že počas druhej svetovej vojny slúžil ako pilot? Tiež pracovala v kancelárii pre Churchilla a ako sa zdôverila, krátko pred sobášom s Welbym vypila veľa alkoholu s Brownom, čo viedlo k odviazanej nálade až tak, že s ním podviedla svojho snúbenca…

Mimochodom, silné popíjanie ju sprevádzalo dlhú dobu. "Vážim si na nej, že alkohol nepije už 48 rokov,“ podotkol jej syn arcibiskup podľa Telegraphu.

Britské médiá napísali, že hlavný anglikánsky duchovný sa mohol dozvedieť pravdu pred tromi rokmi, ale zasiahla do toho smrť. Keď ho na jar 2013 vymenovali za arcibiskupa z Canterbury, jeho fotografie v novinách zaujali Browna. "Chcel sa s ním stretnúť, pretože zbadal obrovskú podobnosť. Napísal mu list, lenže skôr, ako sa schôdzka mohla uskutočniť, zomrel. Mal 89 rokov,“ upozornil Telegraph.

Vdova po Brownovi si našťastie nechala všetky jeho osobné veci vrátane kefy na vlasy, a tak urobiť testy DNA bolo jednoduché.

Nebiologický otec Welby zomrel dávno – v roku 1977.

Keby súčasný hlavný pastier anglikánov žil v prvej polovici minulého storočia, mal by obrovský problém s pravdou o otcovstve. "Nemanželský potomok mal zakázané stať sa arcibiskupom z Canterbury,“ pripomenul Guardian. Po zmenách v cirkevnom práve v päťdesiatych rokoch dvadsiateho storočia však toto ustanovenie vypadlo.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #DNA #arcibiskup z Canterbury #nemanželské dieťa