Obama dostal v púštnom Rijáde studenú sprchu

Prezident USA Barack Obama rokoval v saudskoarabskom Rijáde so šiestimi členmi Rady pre spoluprácu arabských štátov Perzského zálivu - Saudskou Arábiou, Spojenými arabskými emirátmi, Katarom, Kuvajtom, Ománom a Bahrajnom. Prvá z nich, ako hostiteľská krajina, však prezidentovi USA pripravila v tropickom Rijáde ešte pred rokovaním studenú sprchu.

22.04.2016 10:00
Obama US Saudi Arabia Foto: ,
Prezident USA Barack Obama v saudskoarabskom Rijáde rokoval so šiestimi členmi Rady pre spoluprácu arabských štátov Perzského zálivu - Saudskou Arábiou, Spojenými arabskými emirátmi, Katarom, Kuvajtom, Ománom a Bahrajnom.
debata (82)

„Na letisku Obamu privítal starosta Rijádu namiesto vysokopostaveného člena monarchistickej rodiny. Dokonca kráľ Salman bin Abdul-Aziz Al Saud pri následnom stretnutí s Obamom za zatvorenými dvermi vo svojom paláci americkému hosťovi namiesto tradičného priateľského objatia iba podal ruku," posťažovala si spravodajská CNN v nostalgickej spomienke na návštevy bývalého prezidenta USA Georgea Busha, pri ktorých podľa protokolu veru nechýbali ani priateľské objatia.

Aj noviny The New York Times si všimli, že kráľ Salman pritom nechýbal na letisku pri vítaní ostatných lídrov. Washington na to síce nereagoval, ale ak by bolo všetko normálne, tak Obama by sa už o. i. vyhrážal Moskve poklesom ceny ropy, ako to už urobil neraz v minulosti. Namiesto toho sa tváril, že všetko je, ako má byť. „Tlmočím vám pozdravy amerického ľudu a sme vám veľmi vďační za vašu pohostinnosť – nielen za stretnutie, ale aj za organizovanie rokovania USA s krajinami Perzského zálivu," reagoval Obama vo vopred pripravenom tóne. Nezabudol však vyjadriť „obavu" z dodržiavania ľudských práv monarchii.

Chladné privítanie prezidenta USA nasleduje po tom, čo Rijád ešte minulý týždeň pohrozil Washingtonu možnosťou predaja amerických cenných papierov v hodnote až 750 miliárd dolárov. Ako pripomenulo rádio Hlas Ameriky, stalo sa tak na pozadí návrhu dokumentu, ktorí majú kongresmani na stole. Podľa neho v prípade jeho schválenia by mali Američania možnosť zažalovať Saudskú Arábiu v súvislosti s útokmi z 11. septembra 2001. Američania totiž dodnes nevylúčili, že prsty v nich môže mať Rijád. Veď 15 z 18 teroristov na palube štyroch útočiacich lietadiel boli občanmi Saudskej Arábie. Pred hnevom Rijádu nepomohol ani odpor vlády USA proti spomínanému návrhu, ktorý vyjadril Obama najnovšie aj v rozhovore pre televíziu CBS.

Podľa CNN o zhoršení vzťahov tandemu Washington – Rijád svedčí aj skutočnosť, že rokovanie lídrov oboch krajín na rozdiel od minulosti nevysielala saudskoarabská televízia. „Je to prejav neúcty k prezidentovi USA," dala by sa zhrnúť do jednej vety reakcia používateľov sociálnych sietí.

Ani v tomto prípade však nie je politická polievka taká horúca, ako keď sa varila. Washington stále považuje Rijád za jedného z dvoch až troch verných spojencov v oblasti. Tóny komunikácie sa síce menia, ale všeobecne potenciál Blízkeho východu určuje jeho osobitné miesto v stratégii USA. Čoskoro do Bieleho domu príde nový prezident a bude musieť „normalizovať" spojenecké kontakty. A Obama sa podľa väčšiny politológov pred ukončením mandátu zo všetkých síl usiluje zanechať po sebe dobrý dojem.

© Autorské práva vyhradené

82 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Barack Obama #Saudská Arábia