Odporcovia prinútili Trumpa ísť na prejav zadným vchodom

Ani druhý deň prítomnosti amerického magnáta Donalda Trumpa v Kalifornii sa nezaobišiel bez ostrých protestov zo strany jeho odporcov. Podnikateľ usilujúci sa o nomináciu na republikánskeho kandidáta na prezidenta Spojených štátov musel v piatok pri ceste na prejav v miestnom hoteli vojsť zadným vchodom, pretože ten predný zablokovali stovky demonštrantov. Podľa jedného videozáznamu sa Trump takmer musel predierať mohutným plotom, aby sa do areálu vôbec dostal.

30.04.2016 09:12
Trump, protest, USA Foto: ,
Kalifornčania protestujúci proti Trumpovi v meste Burlinghame.
debata (4)

Na zhromaždení svojich priaznivcov v Burlingameu južne od San Francisca sa potom vyjadril v zmysle, že už zažil jednoduchší spôsob, ako niekam vojsť. „Vlastne som si pripadal, ako keď prechádzam hranicu,“ dodal.

Demonštranti, z ktorých niektorí zvierali mexické štátne vlajky, využili slabé miesto v policajnej obrane, prerazili zátarasy a prenikli až k vstupnému vestibulu hotela. Policajti ich potom rozháňali obuškami. Predtým došlo aj na strkanie medzi Trumpovými priaznivcami a odporcami.

Násilné strety sprevádzali aj Trumpov prvý kalifornský míting vo štvrtok. Polícia zadržala dve desiatky z niekoľkých stoviek demonštrantov, ktorí blokovali dopravu a poškodili jedno policajné auto.

V Kalifornii je veľa obyvateľov hispánskeho pôvodu, ktorí nemôžu Trumpovi prísť na meno kvôli jeho protiprisťaho­valeckej rétorike.

Trump sa po utorkovom víťazstve v nominačnom súboji v piatich štátoch na severovýchode USA, ktorým zvýšil svoje šance na zisk 1 237 delegátov potrebných k istote nominácie, dočasne presunul do Kalifornie, kde sa budú republikáni 7. júna usilovať o vôbec najväčšie množstvo delegátskych hlasov zo všetkých štátov – 172.

Populistický miliardár ich teraz má 994 (oproti poslednému stredajšiemu počtu 954 pribudlo 40 hlasov od nezávislých delegátov z Pensylvánie, ktorí podľa agentúry AP prisľúbili svoj hlas Trumpovi). Okolo stovky môže podľa prieskumov získať počas májových hlasovania v ďalších piatich štátoch.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump