Reformisti v Iráne podľa tlače vyhrali druhé kolo volieb

Iránski reformisti a spojenci prezidenta Hasana Rúháního vyhrali druhé kolo parlamentných volieb, ktoré sa konalo v piatok, uviedla iránska tlač. Podľa neoficiálnych a čiastočných výsledkov získali vyše 30 kresiel z celkového počtu 68 mandátov, o ktoré sa bojovalo, informovala agentúra AFP.

30.04.2016 12:25 , aktualizované: 13:26
debata (3)

Aby Rúháního spojenci úplne ovládli Islamské poradné zhromaždenie, potrebovali by údajne najmenej 40 kresiel. Konzervatívne kruhy tak najskôr naďalej zostanú významnou silou, ktorá bude môcť blokovať Rúháního reformné snahy.

Volilo sa v okrskoch, v ktorých v prvom februárovom kole nikto z kandidátov nedostal potrebný počet hlasov. Konečné výsledky hlasovania by mali byť známe v sobotu či v nedeľu. Víťazstvo reformistov však pripúšťajú aj konzervatívne mé­diá.

Tlačová agentúra ISNA po piatkovom hlasovaní písala o 31 víťazných „reformistoch“, 20 úspešných nezávislých kandidátoch a iba o šiestich zvolených konzervatívcoch. Hlasy pre zvyšných 11 mandátov sa stále ešte prepočítavali. Ak sa neoficiálne výsledky potvrdia, ani umiernení ani konzervatívci nebudú mať v zákonodarnom zbore absolútnu väčšinu a pomyselným jazýčkom na váhach budú nezávislí kandidáti, poznamenala agentúra Reuters. Parlament má 290 kresiel a doteraz ho ovládali konzervatívci.

Prvá schôdza parlamentu v novom obsadení sa má konať 27. mája. Agentúra Reuters napísala, že hoci parlament v Iráne nemá priamy vplyv na mnoho otázok, pre Rúháního by bolo výhodné mať v ňom väčšinu okrem iného kvôli tomu, že by získal vplyvnú podporu pre prezidentské voľby, ktoré sa budú konať budúci rok.

Rúhání, ktorý sa dostal k moci v roku 2013, sľúbil ukončiť medzinárodnú izoláciu svojej krajiny. Jeho podpora sa výrazne zvýšila vlani po tom, čo po desaťročiach márnych snáh uzavrel so svetovými mocnosťami dohodu o jadrovom programe Teheránu. Za obmedzenie svojho programu získal Irán zrušenie medzinárodných sankcií.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán