Pri dvoch útokoch v irackom meste Samáva zomrelo najmenej 33 ľudí

Pri dvoch bombových útokoch v centre jihoiráckého mesta Samáva dnes zahynulo najmenej 33 ľudí a ďalších 50 utrpelo zranenia. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na miestne lekárske a bezpečnostné zdroje.

01.05.2016 14:20
debata (1)

Agentúra Reuters hovorila o 32 mŕtvych a 75 zranených. Výbušniny boli umiestnené v automobiloch. K útoku sa prihlásili ozbrojenci z hnutia Islamský štát, ktorí mali podobné atentáty na svedomí aj v minulosti.

Prvý výbuch sa odohral okolo poludnia v blízkosti sídla lokálnej provinčnej vlády, druhý o pár minút neskôr asi 60 metrov od autobusovej zastávky.

Počet obetí môže ešte narásť vzhľadom na to, že niektoré zo zranení sú veľmi vážne. Na snímkach, ktoré sa objavili na internete, bol vidieť dym stúpajúci nad budovy a tiež obhorené autá a telá. Mesto, v ktorom žijú prevažne šiiti, leží asi 370 kilometrov južne od Bagdadu a doteraz nebolo terčom žiadnych väčších násilností.

Islamisti v roku 2014 ovládli veľké oblasti na severe a západe krajiny, ale vládne jednotky s pomocou medzinárodnej koalície vedenej Spojenými štátmi časť týchto území už dobyli späť. Vlani v decembri vládne sily oslobodili Ramádí, ktoré je strediskom rozľahlej provincie Anbar. Teraz je ich cieľom Mósul, ktorý ozbrojenci obsadili v júni 2014.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Irak #IS