Prvá výletná loď z USA po pol storočí priplávala na Kubu

Prvýkrát po pol storočí pristála pri kubánskych brehoch výletná loď vypravená zo Spojených štátov. Plavidlo Adonia pre viac ako 700 cestujúcich, ktoré v noci na pondelok vyplávalo z floridského Miami, zakotvilo v Havane, uviedla agentúra AP, podľa ktorej by teraz rovnakú cestu mala loď absolvovať každé dva týždne.

02.05.2016 18:25
Kuba, loď, USA, Adonia Foto: ,
Americká loď Adonia priplávala do prístavu v Havane.
debata (9)

Plavba výletnej lode, ktorá sa po kubánskych prístavoch bude pohybovať týždeň, je ďalším dôkazom otepľovania vzájomných vzťahov medzi Washingtonom a Havanou. Diplomatické vzťahy obnovili obe krajiny vlani v júli po viac ako päťdesiatich rokoch. Spojené štáty odvtedy uvoľňujú niektoré obmedzenia voči ostrovnému štátu, ktorý nedávno navštívil americký prezident Barack Obama.

Na palube Adonie dorazili do Havany tiež americkí Kubánci, ktorí ešte donedávna nemohli na Kubu cestovať po mori. Opatrenie, ktoré platilo od čias studenej vojny, a ktoré zakazovalo Kubáncom cesty cez more do USA či z USA na karibský ostrov, zrušila Havana až koncom apríla. Letecky mohli americkí Kubánci rovnakú cestu absolvovať už skôr.

Loď, ktorá má zhruba polovičné rozmery oproti obrím európskym zaoceánskym plavidlám kotviacim v Havane, dorazila do kubánskej metropoly po pol jedenástej dopoludnia (16:30 SELČ) po viac ako 16-hodinovej plavbe. Príchod do havanského prístavu sledovali stovky ľudí, z ktorých niektorí ho vítali nadšenými výkrikmi. Jedným z cestujúcich bol 73-ročný Rick Schneider, ktorý na takúto príležitosť čakal desiatky rokov. Na podobnú plavbu podľa svojich slov mohol vyraziť už v roku 1957, nakoniec sa však na ňu nevydal, bez toho aby tušil, že ďalšiu možnosť bude mať až teraz.

Prevádzkovateľ lode – spoločnosť Carnival – lístky na týždennú cestu okolo Kuby, pri ktorej cestujúci zavítajú aj do miest Cienfuegos alebo Santiago de Cuba, ponúka za cenu od 1 800 dolárov za osobu.

Firma mala povolenie na plavby už niekoľko týždňov, kvôli spomínanému obmedzeniu ciest pre Kubáncov však plánovala kvôli tlaku protirežimných aktivistov odložiť prvú cestu na neurčito. Kubánska vláda však nakoniec na poslednú chvíľu cúvla a pravidlo zrušila.

Výlety solventných Američanov totiž prinesú na ostrov kriticky potrebné financie. Podľa odhadov americko-kubánskej obchodnej a hospodárskej rady by mohlo ísť až o 80 miliónov dolárov ročne, z čoho veľká väčšina poputuje priamo do rúk komunistickej vlá­dy.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #loď #Kuba