V KĽDR sa začal zjazd vládnucej strany, Kim chce upevniť svoju moc

V severokórejskej metropole Pchjongjangu sa začal zjazd vládnucej Kórejskej strany práce, ktorý je prvým po 36 rokoch. Predpokladá sa, že mladý vodca krajiny Kim Čong-un túto príležitosť využije na upevnenie moci.

06.05.2016 07:31 , aktualizované: 10:21
KĽDR, kórea, Foto: ,
Palác v Pchjongjangu, v ktorom sa zjazd strany koná, zdobia červené vlajky a portréty vodcov.
debata (32)

Agentúra AP píše, že zhruba stovku pozvaných zahraničných novinárov zviezli k dejisku kongresu autobusy, dovnútra však žurnalistov nepustili. Podľa spravodajcu BBC je Kim vnútri paláca, ktorý zdobia červené vlajky a portréty vodcov.

Nezvyčajný ruch panuje podľa agentúry AP tiež v uliciach Pchjongjangu. Ľudia kladú kvety na námestiach a ulice sú lemované národnými vlajkami a transparentmi s heslami na podporu režimu. Podľa denníka The Wall Street Journal (WSJ) sa dá očakávať, že zjazd bude sprevádzať príslušná pompa, takže sa zrejme budú konať aj vojenské prehliadky.

Program zjazdu, ktorého sa zúčastňuje asi 3-tisíc delegátov, držia v tajnosti. Experti budú sledovať predovšetkým prípadné odvolanie niektorých vysokých činiteľov, možné zmeny vládnej politiky a komentáre týkajúce sa nukleárneho zbrojného programu KĽDR. Objavili sa špekulácie, že by Severná Kórea mohla pri príležitosti zjazdu uskutočniť ďalší jadrový alebo raketový test, satelitné snímky to však zatiaľ nepotvrdzujú.

Kima priťahuje čínsky príklad reforiem

Ako informoval denník The Daily Telegraph, severokórejské štátne médiá v posledných dňoch vystupňovali propagandu a chválili Kima za to, že vytvoril z KĽDR „prosperujúcu krajinu“ a „skrotil Spojené štáty rozvojom jadrových zbraní“. Zakladateľ KĽDR a starý otec súčasného lídra Kim Ir-sen vyhlásil, že Kórejská strana práce nebude mať žiaden zjazd dovtedy, kým sa KĽDR nezaradí medzi vyspelé štáty. Existuje predpoklad, že Kim Čong-un využije zjazd na to, aby oznámil splnenie spomínanej podmienky. Nie je vraj vylúčené, že zároveň sa bude usilovať o potvrdenie pozície doživotného lídra.

„Jeho jediným cieľom je upevnenie si postavenia najvyššieho vodcu. Neočakávam, že ohlási nejaké zásadné reformy,“ vyhlásil bývalý šéf juhokórejskej rozviedky Ra Čong-il. Jedným zo spôsobov konsolidácie moci by podľa The Daily Telegraph mohlo byť povýšenie Kim Jo-čong (29), Kimovej sestry, do ministerskej funkcie. V súčasnosti šéfuje oddeleniu straníckej propagandy a je dôverníčkou svojho staršieho brata.

Niektorí odborníci na KĽDR však nevylučujú ani možnosť, že Kim Čong-un oznámi začiatok zásadných hospodárskych reforiem podľa čínskeho vzoru. A japonský politológ Tošimicu Šigemura si myslí, že by sa mohol dokonca odkloniť od terajšej politiky, ktorá na prvé miesto kladie armádu. „Kim je rozhodnutý posilniť moc strany na úkor armády a očakávam, že sa pokúsi oslabiť vplyv Národnej obrannej komisie. Umožnilo by mu to vyhlásiť novú etapu, ktorá by bola viac zameraná na občanov,“ konštatoval Šigemura.

Samotný Kim sa už na spomínanú možnosť vlastne pripravil. Odvolal totiž a v niektorých prípadoch dokonca dal aj popraviť členov „starej gardy“ vo vedení armády. Analytik Šigemura varuje, že silná armáda sa dobrovoľne nevzdá svojich privilégií.

Kórejská vládnuca strana, ktorá vlani oslávila 70. výročie založenia, usporiadala svoj zatiaľ posledný zjazd v roku 1980, keď ešte Kim Čong-un nebol na svete. Severokórejský vodca a zakladateľ KĽDR Kim Ir-sen vtedy zvolal stranu preto, aby si nechal oficiálne potvrdiť ako budúceho vodcu svojho syna Kim Čong-ila. Jeho nástupcom sa potom stal terajší prezident Kim Čong-un.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Kim Čong-un