Corbyn dúfal, že ho v Londýne zachráni moslim

Londýn bol pripravený na historickú chvíľu. Labouristický kandidát Sadiq Khan vo štvrtok bojoval o kreslo starostu Londýna. Prieskumy verejnej mienky pred hlasovaním naznačovali, že v hlavnom meste Británie vyhral. Ak to potvrdia aj konečné výsledky, Khan by bol prvým moslimským starostom Londýna. Pochádza z rodiny pakistanských imigrantov. Voľby sa skončili po uzávierke štvrtkového vydania denníka Pravda.

06.05.2016 10:15
Británia, Corbyn, Foto: ,
Líder labouristov Jeremy Corbyn počas osláv Sviatku práve 1. mája.
debata (7)

Hlavným súperom Khana bol konzervatívec Zac Goldsmith, ktorý je zástancom vystúpenia Británie z Európskej únie. Vo štvrtok sa však nerozhodovalo len o londýnskom starostovi. Krajina hlasovala aj v miestnych voľbách a vyberala tiež členov národného zhromaždenia vo Walese a v Severnom Írsku a poslancov škótskeho parlamentu.

Zlý deň?

Niektorí komentátori dokonca nazvali voľby superštvrtkom a hlavná pozornosť sa sústredila na šéfa labouristov Jeremyho Corbyna. Predstaviteľ najľavicovejšieho krídla strany získal vlani prekvapujúco predsednícky post. A mnohí mu odvtedy prorokujú pád. Stranu vraj ťahá príliš doľava a voliči s tým nebudú spokojní.

Pre Corbyna tak boli štvrtkové voľby prvým vážnym testom jeho líderstva. Kým v Londýne čakal na dobré správy, celkovo mu prieskumy veštili, že labouristi v miestnych voľbách stratia. Samotný Corbyn si to však nepripúšťal. Dokonca pred miestnymi voľbami vyhlásil, že labouristi neprídu o žiadne kreslá v lokálnych orgánoch. Vzápätí však strana tieto slová „žehlila.“ Vraj išlo o nesprávnu interpretáciu.

"Keby chcel Corbyn upevniť svoju pozíciu, labouristi by sa museli posilniť v miestnych zastupiteľstvách. Nepredpokladám však, že k tomu dôjde,“ povedal pre Pravdu Matt Beech, expert na britskú politiku na Hullskej univerzite. "Labouristi v niektorých oblastiach môžu niečo získať, ale v iných regiónoch zase stratia. Celkový výsledok nebude priaznivý pre Corbyna. Nebude to pre neho dobrý deň,“ uviedol ešte pred oznámením výsledkov Beech.

Podľa politologičky Victorie Honeymanovej je problémom Corbyna a jeho stúpencov to, že tvrdia, ako lákajú k labouristom tradičných ľavicových voličov, ktorí sa odkláňajú od strany.. "Hovoria, že súčasný líder strany ich oslovuje. Ak je to však pravda, tak by labouristi mali v miestnych voľbách získať. Čím viac, tým lepšie. Keď to tak nebude, Corbyn bude mať problémy,“ tvrdí Honeymanová.

"Miestne voľby mu však nezlomia väz, ani keď nebude výsledok dobrý,“ myslí si o predsedovi Labouristickej strany Beech. "Je na svojom poste menej ako rok a stále má mimoriadnu podporu ľavicových aktivistov. No mnohí voliči, ktorí by mohli hlasovať za labouristov, ale nie sú členmi strany, majú zatiaľ k Corbynovi nevyhranený postoj,“ pripomenul Beech.

Expert si myslí, že Khan vo voľbách v Londýne získa kreslo starostu. "Ale faktom je, že ani toto nebude pre Corbyna až taká zásadná výhra. Khan patrí k umiernenému krídlu strany, nie k výrazne ľavicovému. Okrem toho Londýn volí aj tak tradične skôr labouristov. Dve volebné obdobia konzervatívca Borisa Johnsona sa dajú pokladať za výnimku,“ vysvetlil Beech.

Témy kampane

Hoci sa voľby konali jeden a pol mesiaca pred referendom o zotrvaní Británie v Európskej únii, táto téma v nich výrazne nerezonovala. Jej najvýraznejším predstaviteľom bol konzervatívec Goldsmith, ale ani jemu veľa hlasov nepriniesla.

"V miestnych voľbách to príliš nezaznelo. Bola to otázka len pre tých, čo sú vášnivo protieurópski. Ale po tomto hlasovaní sa to zmení. Kampaň pred referendom sa rozhorí,“ reagoval pre Pravdu politológ Tim Bale z Londýnskej univerzity.

Do volieb viac zasiahla debata o antisemitizme v Labouristickej strane. Rozpútala ju aféra poslankyne Naz Shahovej, keď sa ukázalo, že v minulosti tvrdila, že Izrael je potrebné presťahovať do USA. Ospravedlnila sa za to, ale labouristi jej pozastavili členstvo. Zastal sa jej bývalý londýnsky starosta a Corbynov priateľ Ken Livingston. Vyhlásil, že aj Adolf Hitler chcel najprv židov „len“ vysťahovať až potom sa zbláznil. Aj Livingstonovi strana pozastavila členstvo. Labouristi zároveň vytvorili komisiu, ktorá sa má zaoberať problémom antisemitizmu v strane.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #Veľká Británia #labouristi #Jeremy Corbyn