Česko a Rakúsko si pripomenuli koniec druhej svetovej vojny

Česká republika oslavuje v nedeľu 71. rokov od ukončenia druhej svetovej vojny v Európe. Po celej krajine sa pri tejto príležitosti konajú rôzne oslavy , českí politici majú na programe stretnutie na pražskom Vítkove.

08.05.2016 16:21
debata (1)

Správu zverejnil spravodajský portál Novinky.cz. Obete druhej svetovej vojny si na čestnom dvore vítkovského pamätníka pripomenú českí ústavní predstavitelia vrátane premiéra Bohuslava Sobotku a prezidenta Miloša Zemana. Súčasťou ceremoniálu bude tiež položenie kvetín pri hrobe neznámeho vojaka.

Spomienkového podujatia sa tradične zúčastnia čestné armádne jednotky. Nad objektom preletí dvojica armádnych stíhačiek Gripen. České oslavy oslobodenia sa ukončia v Plzni, kde si už od štvrtka pripomínajú príchod vojakov americkej armády. Obyvatelia si budú môcť pozrieť historickú ako aj súčasnú americkú techniku a výzbroj či navštíviť americký festival pouličného jedla.

Naopak Červenú armádu si v meste Děčín pripomenie ruský motorkársky klubu Noční vlci. Na podujatie ich pozval poslanec Jaroslav Foldyna. Nočných vlkov označujú za ruských nacionalistov, ktorí majú blízko k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, píše server.

Prezident Miloš Zeman rozdelil nové generálske hodnosti

Najvyšší ústavní činitelia Českej republiky si dnes pripomenuli 71. výročie konca druhej svetovej vojny, a to na pietnom akte pri Národnom pamätníku v Prahe-Vítkove, ku ktorému položili vence a poklonili sa pamiatke obetí.

Na spomienkovom podujatí sa zúčastnili prezident Miloš Zeman, predseda vlády Bohuslav Sobotka, predseda Senátu Milan Štěch, predseda Poslaneckej snemovne Jan Hamáček, ako aj ministri obrany a kultúry, Martin Stropnický a Daniel Herman, primátorka Prahy Adriana Krnáčová a arcibiskup pražský Dominik Duka.

Nechýbali zástupcovia rôznych spoločenských organizácií, spolkov, Armády ČR či vojnoví veteráni. Jeho súčasťou bola prehliadka armádnych a policajných útvarov, prelet dvoch stíhačiek českých ozbrojených síl, minúta ticha a čestná salva. Informovali o tom české elektronické médiá.

Najvyšší český predstaviteľ, prezident Miloš Zeman následne vymenoval riaditeľa Útvaru pre ochranu ústavných činiteľov, doterajšieho plukovníka Jiřího Komorousa za brigádneho generála a do rovnakých hodností povýšil aj zástupcu riaditeľa Spoločného operačného centra rezortu obrany Štefana Muránskeho, riaditeľa Agentúry logistiky Jaroslava Trakala a riaditeľa Agentúry vojenského zdravotníctva Zoltána Bubeníka. Hodnosť brigádneho generála prepožičala hlava štátu aj doterajšiemu plukovníkovi Pavlovi Křížovi, náčelníkovi Vojenskej polície.

Prezident súčasne povýšil do hodnosti generálmajorov doterajších brigádnych generálov, policajného prezidenta Tomáša Tuhého a šéfa hasičov Drahoslava Rybu. Do rovnakej hodnosti povýšil Miloš Zeman aj brigádnych generálov Štefana Kaletu a Jaromíra Zůnu.

Prezident ČR povýšil do hodnosti armádneho generála náčelníka Generálneho štábu Armády ČR Josefa Bečváŕa, ktorý mal doteraz hodnosť generálporučíka, kým do hodnosti generálporučíka vojenského predstaviteľa ČR pri NATO a EÚ generálmajora Miroslava Žižku, doteraz generálmajora.

Rakúsko si pripomenulo 71. výročie konca druhej svetovej vojny

Rakúska spolková vláda si pripomenula 71. výročie oslobodenia spod národného socializmu a konca druhej svetovej vojny. Spolková kancelár Werner Faymann v prejave v priestoroch svojho úradu vo Viedni konštatoval, že ôsmy májový deň by mal byť dňom, v ktorý je potrebné si zopakovať, že nikdy viac a nikdy neslobodno zabudnúť.

Šéf rakúskej vlády pripomenul, že zaspomínať si znamená veci pomenovať menami a dodal, že preto je potrebné vysloviť, čo priviedlo starý kontinent a celú planétu do najstrašnejšej krízy jej histórie – druhej svetovej vojny. Faymann pripomenul Rakúšanov, ktorí kládli odpor národným socialistom a konštatoval, že tisícky z nich prišli počas vojny o životy. 8. máj je aj dňom, v ktorý si pripomíname odvahu a správne smerovanie, dodal.

Podobne ako rakúsky vicekancelár Reinhold Mitterlehner aj Faymann zdôraznil pri tejto príležitosti nutnosť poučenia sa z histórie. Dejiny nás učia, že spoločenský pokoj nie je trvalým javom, pripomenul a dodal, že pre históriu, ale často aj súčasnosť platí skôr opak. Vicekancelár varoval v súvislosti s migračnou krízou pred polarizáciou spoločnosti a pripomenul, že raz už viedla k jednému z najväčších porušovaní ľudských práv v histórii.

Podobné nebezpečenstvo jestvuje aj v súčasnosti, vyplynulo z jeho slov. Mitterlehner podčiarkol aj význam Európskej únie pre zachovanie mieru na starom kontinente a podľa tlačovej agentúry APA poznamenal, že „nacionalizmy sú nebezpečné, sú základom pre konflikty a vojnu“.

K dnešnému výročiu sa vyjadrili aj rakúske opozičné strany. Líderka Zelených Eva Glawischnigová i predseda populistických slobodných z FPÖ Heinz-Christian Strache odsúdili vo vyhláseniach zverejnených vo Viedni všetky formy antisemitizmu varujúc pred prejavmi extrémizmu.

Glawischnigová upozornila na silnejúce prejavy nenávisti a štvania, ktoré dosahujú alarmujúce rozmery na celom kontinente vrátane Rakúska a napomáhajú rozkolu v spoločnosti. Všetky politické sily by mali rozhodne vystupovať proti antidemokratickým trendom.

Strache sa nechal počuť, že strašné zločiny národných socialistov vyvolávajú hrôzu a jasné odsúdenie, pričom by sa nikdy nemali opakovať, ale rovnako by sa nikdy nemali relativizovať. Proti všetkým totalitným a extrémistickým trendom treba pôsobiť bez ohľadu na to, či majú politický alebo nábožensko-fundamentalistický pôvod, dodal predseda FPÖ.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Zeman #Česko #Rakúsko #druhá svetová vojna #Deň víťazstva nad fašizmom