Moslim? Starosta Londýna je politik

Novozvolený labouristický starosta pakistanského pôvodu Sadiq Khan nie je prvým moslimským starostom hlavného mesta európskej krajiny. Stačí sa pozrieť do Tirany či Sarajeva. A nie je dokonca ani prvým moslimským starostom veľkého európskeho mesta. Ahmed Aboutaleb, ktorý má marocké korene, šéfuje holandskému Rotterdamu od roku 2009.

09.05.2016 10:00
Londýn, Sadiq Khan, Foto: ,
Labourista Sadiq Khan (45) má pakistanský pôvod a sal sa prvým starostom Londýna, ktorý sa hlási k islamu.
debata (28)

No Khan sa aj tak stal medzinárodnou senzáciou, keď sa v sobotu po úspešných voľbách stal starostom Londýna. Áno, pozornosť sa na neho sústreďuje v prvom rade preto, lebo je moslim. Lenže nová hviezda labouristov je oveľa komplikovanejšou postavou.

Nádej a jednota

Sadiq Khan sa narodil 8. októbra 1970 v Londýne. Do Británie z Pakistanu emigrovali jeho rodičia krátko predtým, ako prišiel na svet. Jeho matka bola krajčírka a otec pracoval ako vodič autobusu.

Khan sa po vysokoškolských štúdiách dal na dráhu právnika, ku ktorej ho priviedol aj slávny americký seriál LA Law. "Bol o advokátoch v Los Angeles, ktorí brali úžasné prípady, bojovali za slabých, vozili sa v pekných autách a vyzerali dobre,“ zaspomínal si Khan pre spravodajskú stránku Business Insider na svoje mládežnícke rozhodnutie stať sa právnikom.

Jeho zvolenie je zásadným momentom v britskej politike. Sadiqa nespavodlivo obviňovali z extrémizmu.
Imran Awan, Centrum pre aplikovanú kriminológiu

Neznie to veľmi ako uvažovanie moslima, ktorého v kampani jeho konzervatívny súper Zac Goldsmith aj premiér David Cameron obvinili z príklonu k islamizmu. "Voliči uprednostnili nádej a jednotu pred strachom a rozdielmi,“ vyhlásil Khan vo svojej prvej reči v úlohe londýnskeho starostu.

Labouristický politik má pravdu. Khan totiž vyhral úplne jednoznačne. Pri 45-percentnej účasti získal viac ako 1,3 milióna hlasov. Goldsmith 994-tisíc. Ale aj tak sa proti Khanovi zdvíha aj odpor, daný v prvom rade tým, že je moslim. Kandidát krajne pravicovej strany Británia na prvom mieste Paul Golding sa mu obrátil chrbtom, keď v londýnskej katedrále skladal prísahu starostu.

Zásadný moment?

Khan sa vo svojej právnickej praxi zameriaval na ľudské práva. V roku 2005 sa dostal do parlamentu. O tri roky neskôr sa stal druhým moslimským členom britskej vlády v histórii, keď mal na starosti komunity. Otec dvoch dcér v parlamente hlasoval za sobáše osôb rovnakého pohlavia, za čo si vyslúžil aj vyhrážky smrťou.

"Jeho zvolenie je zásadným momentom v britskej politike. Sadiqa nespravodlivo obviňovali z extrémizmu,“ uviedol pre Pravdu Imran Awan, zástupca riaditeľa Centra pre aplikovanú kriminológiu na Birminghamskej mestskej univerzite. "Ukazuje sa, že islamofóbia v politike existuje a že musíme urobiť viac, aby sme to riešili,“ myslí si expert.

Maajid Nawaz je autorom knihy Radikál, ktorá opisuje, ako sa stal extrémistom a ako túto cestu opustil. Khan bol jeho právnikom, keď sedel vo väzení v Egypte. Znalec islamistickej scény tiež jednoznačne tvrdí, že nový londýnsky starosta nie je žiadny extrémista.

"Budem jeho večným dlžníkom za to, že mi pomáhal, keď sa mi svet obrátil chrbtom,“ napísal Nawaz v článku pre spravodajskú stránky Daily Beast. Na druhej strane však expert pripomína, že Khan je podobným politikom ako iní, ktorí často využívajú príležitosť, keď sa objaví, aj keď sú jej nositeľom nesprávni ľudia. Podľa Nawaza sa tak Khan v minulosti príliš často objavoval v spoločnosti extrémistov. Autor knihy Radikál si preto myslí, že je legitímne, keď sa ho na to ľudia pýtajú a nemá to vždy len rasistické motívy.

Odborník na radikalizmus Fahid Qurashi z Cantenburskej univerzity Kristovej cirkvi však naopak tvrdí, že mnohí sa budú dívať na Khana naďalej práve cez optiku islamofóbie. "Jeho príbeh je určite úspechom. On sám však nesie istú zodpovednosť za to, že podporil problematické pohľady na moslimov v Británii. V podstate napríklad súhlasil s islamofobickým článkom v denníku The Sun. Ten napísal, že tretina britských moslimov sympatizuje z tými, čo odišli bojovať do radov Islamského štátu. The Sun potom priznal, že príbeh zásadným spôsobom zavádza. Sadiq Khan je v prvom rade politik. A popritom je náhodou moslim,“ uviedol pre Pravdu Qurashi.

Politické inštinkty

Práve politické inštinkty predviedol Khan hneď po zvolení. Jeho výhra v Londýne bola totiž jednou z mála pozitívnych správ pre labouristov, ktorú si mohli vypočuť po minulotýždňových lokálnych voľbách. Strana pod vedením výrazne ľavicového lídra Jeremyho Corbyna stratila posty v miestnych zastupiteľstvách. Labouristom dokonca prieskumy predpovedali ešte horšie výsledky. Aj tak však prvý volebný test pre Corbyna, ktorého za predsedu zvolili vlani, nedopadol práve najlepšie.

Khan nemá k svojmu straníckemu šéfovi blízko. V komentári pre denník Guardian po londýnskej výhre dokonca napísal, že strana musí osloviť všetkých voličov a nedeliť ich na tých, čo sú za ňu a tých, čo sú proti. Bol to jasná narážka na Corbyna. Labouristi totiž išli do hlasovania pod heslom: Voľby sú o vybratí si strany. Labouristi sú na vašej.

Keďže Khana pozorovatelia pokladajú za predstaviteľa umiernenejšieho krídla strany, hneď sa objavili špekulácie, že v budúcnosti by mohol Corbyna vyzvať na líderský súboj. Jedno je isté. Politická kariéra Sadiqa Khana sa nezačína a nekončí tým, že je moslim. Jeho výhra môže byť povzbudením aj pre tábor, čo bude 23. júna hlasovať za zotrvanie Británie v Európskej únii. Porazený konzervatívec Goldsmith totiž odporúčal, aby voliči v referende podporili vystúpenie krajiny z EÚ.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #Moslim #Sadiq Khan