Moskva bude musieť reagovať na protiraketový štít NATO, tvrdí Putin

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok uviedol, že Moskva bude musieť reagovať na americký protiraketový štít odvetným opatrením. Poľsko a Rumunsko zároveň varoval pred tým, že by sa mohli ocitnúť v hľadáčiku ruských rakiet, keďže sa na ich území sa postupne aktivuje systém protiraketovej obrany NATO, ktorý Moskva vníma ako hrozbu pre svoju bezpečnosť.

28.05.2016 08:32
debata (288)

Putin svoje doposiaľ najostrejšie slová na adresu amerického protiraketového štítu vyslovil počas svojej dvojdňovej návštevy v Grécku, citovala ho agentúra Reuters.

„Ak ešte včera ľudia žijúci v týchto oblastiach Rumunska jednoducho nevedeli, čo to znamená byť v hľadáčiku, tak dnes budeme nútení vykonať určité opatrenia na zaistenie našej bezpečnosti,“ povedal Putin na spoločnej tlačovej konferencii s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom. „Rovnako to platí aj v prípade Poľska,“ dodal.

O aké konkrétne opatrenia by išlo už Putin nespresnil. Uviedol však, že Rusko nie je v tejto veci iniciátorom, ale len reaguje na kroky, ktoré už podnikol Washington.

Veľmi jasne sa Putin na tlačovej konferencii vyjadril ohľadne Krymského polostrova, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014. „Pokiaľ ide o Krym, považujeme túto otázku za navždy uzatvorenú. Rusko nebude viesť o tejto téme s nikým žiadne diskusie,“ uviedol šéf Kremľa.

Dotkol sa tiež otázky napätých vzťahov s Ankarou, ktoré sa vyhrotili po tom, ako vlani 24. novembra turecká stíhačka F-16 zostrelila pri hraniciach so Sýriou ruský bombardér Su-24.

Putin uviedol, že je pripravený o obnove týchto vzťahov uvažovať, iniciatíva by však musela vzísť zo strany Ankary a tomu podľa jeho slov zatiaľ nič nenasvedčuje.

288 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Vladimir Putin