Izraelské úrady chcú obviniť manželku Netanjahua zo sprenevery

Izraelská polícia odporučila obviniť manželku premiéra Benjamina Netanjahua zo sprenevery štátnych peňazí, ktorej sa mala dopustiť okrem iného nadsazovaním výdavkov na domácnosť premiéra. Ako v nedeľu informovali izraelské médiá, polícia je presvedčená, že má dostatok dôkazov na to, aby dostala Sáru Netanjahuovú na súd.

29.05.2016 22:03
debata (7)

Polícia neposkytla k prípadu podrobnosti. Vlani však pobúrila verejnosť správa, v ktorej finančná kontrola zverejnila detaily vysokých a nevyvážených výdavkov premiérovej domácnosti. Tie sú hradené z peňazí daňových poplatníkov.

Z dokumentu finančného kontrolóra Jozefa Sapira vyplynulo, že z peňazí daňových poplatníkov sa v rokoch 2009 až 2013 zaplatili vysoké sumy za upratovanie, a to aj v súkromnej Netanjahuovej rezidencii, kde sa manželský pár Netanjahových takmer nezdržiava.

Vysoké boli aj účty za jedlo, veľkoryso bol za opravy v čase sviatkov, keď mal personál voľno, platený elektrikár a člen vládnej formácie Likud, ktorý však do rezidencie dochádzal jeden čas mimoriadne často.

Netanjahuová prehrala vo februári súdny spor s jedným z bývalých zamestnancov, ktorý ju obvinil, že mu bežne nadávala a že ho urážala.

Obvinenia proti Netanjahuovej zo strany bývalých zamestnancov domácnosti sa objavili v minulosti už niekoľkokrát. Premiérova manželka ich vraj týrala návalmi hnevu a prehnanými požiadavkami. Svoju úlohu v tom vraj hralo aj údajné prehnané pitie alkoholu.

Netanjahuová nie je v Izraeli príliš obľúbená, médiá ju často obviňujú z extravagantných výdavkov. Výpovede o údajnom tyranizovaní zamestnancov sa objavili už v prvom funkčnom období premiéra Netanjahua pred 16 rokmi.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #sprenevera #Benjamin Netanjahu