Konflikt na Donbase pokračuje, Kyjev hovorí o eskalácii

Životy troch ukrajinských vojakov a ôsmich zranených si za posledných 24 hodín vyžiadali boje vládnych síl s proruskými separatistami na východe Ukrajiny. Informoval o tom hovorca vládnej protiteroristickej operácie (ATO) Andrij Lysenko.

30.05.2016 13:57
debata (79)

Lysenko uviedol, že v posledných týždňoch sa situácia na východe Ukrajiny vyostrila. Dodal, že nepriateľ používa ťažké zbrane vrátane raketometov Grad. „Prípadov ostreľovania je menej, ale je intenzívnejšie,“ uviedol Lysenko. Ak pondelkovú situáciu porovnáme s tou pred mesiacom, možno povedať, že ide o eskaláciu konfliktu, potvrdil

Z ostreľovania pozícií svojich jednotiek zo strany vládnych síl v pondelok ukrajinskú armádu obvinilo aj velenie proruských separatistov. Ako informovala proseparatistická agentúra DAN, vládne jednotky použili ťažké zbrane. DAN tiež uviedla, že pri ostreľovaní došlo k materiálnym škodám na civilných objektoch, poškodené boli aj budovy v areáloch dvoch baní.

Konflikt medzi armádou a separatistami, ktorí sú podľa Západu a Kyjeva podporovaní Ruskom, si za vyše dva roky svojho trvania vyžiadal viac ako 9 000 obetí na životoch a vyše 1,5 milióna presídlencov.

79 debata chyba
Viac na túto tému: #Donbas #kríza na Ukrajine