KĽDR zrejme opäť neúspešne testovala raketu stredného doletu

Severná Kórea sa zrejme opäť neúspešne pokúsila odpáliť balistickú strelu. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na juhokórejský generálny štáb. Podľa juhokórejskej agentúry Jonhap išlo už o niekoľký test rakety stredného doletu, ktorý v poslednej dobe zlyhal.

31.05.2016 07:02
raketa, KĽDR Foto: ,
Muž na letisku v juhokórejskom Soule sa díva na televízne správy o neúspešnom teste balistickej strely svojho severného suseda.
debata (5)

Napätie medzi KĽDR a ostatnými krajinami v oblasti v poslednej dobe vzrástlo v súvislosti s januárovým jadrovým testom a ďalšími raketovými skúškami, po ktorých svet sprísnil sankcie voči severokórejskému režimu.

Podľa vyhlásenia juhokórejskej armády sa KĽDR pokúsila odpáliť bližšie nešpecifikovanú strelu okolo 5:20 tamojšieho času, ale pokus zjavne zlyhal. Nemenované zdroje juhokórejskej agentúry hovoria o rakete stredného doletu Musudan.

Ak by sa tieto informácie oficiálne potvrdili, išlo by už o štvrtý neúspešný pokus o štart tejto rakety. Tieto strely majú podľa expertov dolet 3 000 až 4 000 kilometrov, a sú teda schopné zasiahnuť Južnú Kóreu, Japonsko a zrejme aj americký tichomorský ostrov Guam. Strelu Musudan po prvý raz predstavili v októbri 2010 na vojenskej prehliadke v Pchjongjangu a tento rok v apríli ju prvý raz testovali. Hneď niekoľkokrát za sebou boli však skúšky neúspešné.

Podľa zdroja agentúry Jonhap explodovala posledná raketa v odpaľovacom zariadení ihneď potom, čo iniciovali jej štart. Juhokórejskí predstavitelia však túto verziu oficiálne nepotvrdili. Vedenie armády potvrdilo, že k pokusu o štart došlo na východnom pobreží krajiny a podrobnosti zatiaľ analyzuje.

Pchjongjang v posledných mesiacoch zvýšil frekvenciu raketových testov, čo podľa pozorovateľov svedčí o tom, že chce čo najskôr disponovať strelou schopnou niesť jadrovú hlavicu, ktorá by bola schopná dosiahnuť americkú pevninu. Podľa Južnej Kórey dal k tomuto testovaniu v marci príkaz vodca Kim Čong-un.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #test #Kim Čong-un #balistická raketa