Teroristi z IS dostávajú údery

Tlak na radikálov rastie, boj je však komplikovaný. Teroristi z Islamského štát (IS) si lížu rany po úderoch proti nim. Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva sa sýrskej armáde podarilo dostať do provincie Rakká. Tu sa nachádza rovnomenné hlavné stredisko samozvancov z IS.

06.06.2016 07:09
irak, fallúdža, islamský štát, Foto: ,
Bojovníci z irackej organizácie Ľudová mobilizácia neďaleko Fallúdže sú pripravení bojovať proti teroristom z Islamského štátu.
debata (124)

Damask postup svojich síl ešte nepotvrdil. Ak sa tak stane, bude to prvý raz od roku 2014, čo by mali miestne sily nejakú kontrolu nad provinciou Rakká. Sýrska armáda by to však sama nedokázala.

V postupe ju podporuje ruské letectvo a značná časť bojov leží na pleciach bojovníkov radikálneho libanonského šiitského hnutia Hizballáh a milícií, ktoré organizuje Irán. Okrem Rakká je pod tlakom aj ďalšie centrum IS v Sýrii Mandžíb.

Sýrske demokratické sily, ktoré tvoria prevažne Kurdi a vojensky ich podporujú USA, začali útok na mesto už v stredu minulý týždeň. V sobotu k nemu podľa niektorých zdrojov postúpili a obsadili viaceré dediny v okolí Mandžíbu, ktorý slúži IS ako zásobovacie stredisko.

Nie je jasné, či ofenzívy proti Rakká a Mandžíbu sú nejakým spôsobom koordinované. Boj proti IS však ukazuje, že sa v ňom prelínajú mocenské záujmy globálnych a regionálnych mocností. Sýrska armáda ani s pomocou zapojenia sa ruského letectva nie je schopná vysporiadať sa s protivníkom.

Výrazne sa spolieha na hnutie Hizballáh a pomoc z Iránu. To je ešte zvýraznené záujmami Teheránu v Iraku. Tamojšia armáda sa snaží dobyť mesto Fallúdža. Okrem toho vzrastá napätie medzi regulárnymi jednotkami, ktoré tvoria prevažne sunniti, a šiitskými oddielmi, ktoré majú často podporu Iránu.

Vláda v Bagdade podľa denníka Washington Post týmto milíciám zakázala boj vo Fallúdži. Obáva sa totiž sektárskych problémov. Lenže zatiaľ je to len zbožné prianie. "Nikto nám nemôže zakázať, aby sme tam šli,“ citoval denník Washington Post šiitského lídra Hadího al-Amíriho, ktorého organizáciu podporuje Irán.

"Milície sú rovnako sektárske ako Daeš (iné meno pre IS, poz. red.),“ tvrdí sunnitský kmeňový líder Madžíd al-Džurajsí, ktorý ušiel z Fallúdže, keď ju obsadili teroristi. "Absolútne odmietame ich zapojenie.“

Sunnitsko-šiitské napätie má vplyv aj na leteckú podporu USA pri útoku na mesto. Spojené štáty uviedli, že v boji o Fallúdžu pomôžu len regulárnym jednotkám, nie šiitským milíciám. Politická situácia tak komplikuje boj s terorizmom. Ani vojenské úspechy v boji proti IS totiž nie sú všetko.

"Je dôležité, že sa darí ničiť teroristickú infraštruktúru. IS je však organizácia, ktorá nemá organizáciu. Je to štát, ktorý nemá územie ani skutočných lídrov. IS má rôzne identity v rôznych krajinách,“ uviedol pre Pravdu expert na terorizmus Efraim Lapid, ktorý pôsobil ako spravodajský dôstojník v izraelskej armáde.

"Je to aj prípad Európy. Mladí ľudia sa pridávajú k IS z rôznych dôvodov. Do istej miery je však organizácia alternatívou k spôsobu nášho života. Je to teda móda, ktorá odznie. Možno to však bude trvať desaťročie, azda dlhšie,“ myslí si Lapid.

© Autorské práva vyhradené

124 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Hizballáh #Islamský štát #islamskí radikáli