EÚ a NATO plánujú tesnejšiu spoluprácu

Európska únia a Severoatlantická aliancia majú spoločných 22 členských štátov a ich centrály sú umiestnené v Bruseli. Aj napriek tomu dlho prakticky nespolupracovali, situácia sa však v posledných mesiacoch začala výrazne meniť. Novú kvalitu vzťahov by mali dať v nasledovných týždňoch jasne najavo vrcholné schôdze oboch organizácií. Summit EÚ sa koná 28. a 29. júna v Bruseli, summit NATO 8. a 9. júna vo Varšave.

08.06.2016 16:42
debata (139)
Musíme našu spoluprácu dostať na vyššiu úroveň... Foto: SITA
Jens Stoltenberg Musíme našu spoluprácu dostať na vyššiu úroveň a presne na tom teraz pracujeme," vyhlásil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Nový impulz pre kooperáciu oboch organizácií dala podľa diplomatov predovšetkým ukrajinská kríza, ruské zabranie Krymu, súvisiaci prepad vo vzťahoch medzi Západom a Ruskou federáciou a to, na čo sa teraz vžil výraz hybridná hrozba.

Druhým významným dôvodom užšej spolupráce sú nepochybne „hrozby z juhu“, teda migrácia a terorizmus, spájané teraz predovšetkým s organizáciou Islamský štát (IS). Stoltenberg i Mogheriniová opakovane pripomínajú, že pri odpovedi na podobné výzvy sa možnosti NATO vo vojenskej oblasti a Európskej únie v oblastiach ďalších musí vhodným spôsobom dopĺňať.

Zámer dajú najavo začiatkom júla

Dnes večer sa generálny tajomník aliancie schádza na pracovnej večeri s predsedom Európskej komisie Jean-Claudom Junckerom a šéfom úniových summitov Donaldom Tuskom. Májový summit EÚ bude len o niekoľko dní predchádzať aliančnej vrcholnej schôdzi a Mogheriniová by na ňom mala prezidentom a premiérom dvadsaťosmičky predložiť návrh aktualizovanej úniovej bezpečnostnej stratégie.

Obe organizácie, či ich lídri, by zámer tesnejšie spolupracovať mali dať najavo práve začiatkom júla na varšavskom summite NATO. Aliancia a únia svoje vzťahy formalizovali až od roku 2001. Zásadnou komplikáciou sú predovšetkým dlhodobé spory medzi Tureckom, Cyprom a Gréckom. Aj napriek tomu práve vo vodách Egejského mora medzi tureckým a gréckym pobrežím sa aliancia po prvýkrát aktívne zapojila do riešenia rýdzo úniového problému, ktorým je migračná kríza. Plavidlá NATO totiž na jar začali spolupracovať s EÚ pri jeho prekonávaní v Egejskom mori. Niekoľko aliančných lodí tam poskytuje predovšetkým spravodajské informácie gréckej i tureckej pobrežnej stráži.

Podobný model je teraz zvažovaný aj pre centrálne Stredozemné more, kde by mohli aliančné plavidla podobne podporiť lode úniovej „protipašeráckej“ operácie Sophia. Využitá k tomu má byť už od roku 2001 existujúca operácia Active Endeavour, spustená po teroristických útokoch na USA.

Aliancia i Európska únia tiež teraz súbežne riešia podporu vláde v Líbyi, dôvodom je opäť predovšetkým migračná vlna smerom do Európy a možná hrozba islamistov z IS. EÚ počíta s výcvikom líbyjskej pobrežnej stráže, NATO je pripravené pomôcť napríklad s budovaním bezpečnostných a vojenských štruktúr.

139 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska únia #Brusel #NATO #spolupráca #summit