Novinára Šeremeta podľa videa zlikvidovala žena

V ukrajinských médiách sa objavilo video, na ktorom by malo byť vidieť, ako niekto ukladá výbušninu do auta, v ktorom v stredu v Kyjeve zahynul novinár Pavel Šeremet.

22.07.2016 17:29
debata (25)

Podľa záberov z pouličných kamier pri Šeremetovom bydlisku pripravovala jeho smrť doteraz neznáma žena a jej spoločník.

Pavel Šeremet sedel v stredu ráno sám v aute svojej kolegyne, keď v centre hlavného mesta explodovalo, informovala Ukrajinska pravda. K výbuchu došlo, keď bol Šeremet na ceste do práce. Ukrajinské ministerstvo vnútra oznámilo, že Šeremeta zabilo tzv. improvizované výbušné zariadenie umiestnené pod autom so silou zodpovedajúcou 400 až 600 gramom TNT, pričom išlo buď o načasovanú bombu, alebo o diaľkovo odpálenú nálož.

Na Ukrajine sa rozlúčili s novinárom Šeremetom

Smútočná ceremónia sa konala v Ukrajinskom dome v Kyjeve. Medzi prítomnými bola Šeremetova matka, syn a dcéra, ako aj kolegovia z internetového portálu Ukrajinska pravda, pre ktorý Šeremet pracoval. Okrem rodiny, priateľov a kolegov prišli aj ukrajinský prezident Petro Porošenko, poslanci, úradníci, členovia bieloruskej komunity i zástupcovia diplomatických mi­sií.

Ceremónia trvala vyše tri hodiny. Rakvu so zosnulým letecky prepravia do bieloruskej metropoly Minsk.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko nad rakvou... Foto: SITA/AP, Efrem Lukatsky
šeremet Ukrajinský prezident Petro Porošenko nad rakvou novinára Pavla Šeremeta.

Šeremet, ktorý mal 44 rokov, si pohneval predstaviteľov v rodnom Bielorusku i Rusku predtým, ako sa presťahoval na Ukrajinu, kde podľa vlastných slov čelil menším prekážkam pri nezávislej novinárskej práci, napísala agentúra AP. Novinár po sebe zanechal syna a dcéru, ktorí žijú v Minsku.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Pavel Šeremet