Erdogan dekrétom zavrel tisíc škôl, zadržali synovca údajného strojcu prevratu

V Turecku zadržali synovca moslimského duchovného Fethullaha Gülena, ktorého prezident Recep Tayyip Erdogan označuje za strojcu nedávneho neúspešného vojenského prevratu v krajine. Správu o zatknutí prvého Gülenovho príbuzného od potlačenia puču z 15. júla priniesla agentúra Anadolu. Erdogan tiež podpísal prvý dekrét po nedávnom vyhlásení výnimočného stavu. Nariadil v ňom uzavrieť viac ako 1 000 súkromných škôl a na 30 dní rozšíril obdobie, keď podozrivého možno zadržiavať bez vznesenia obvinenia. Výnimočný stav v Turecku vyhlásili v reakcii na pokus o štátny prevrat z minulého týždňa, platiť má tri mesiace.

23.07.2016 13:49 , aktualizované: 19:27
Erdogan Foto: ,
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vydal dekrét, ktorým nariadil zatvorenie dovedna 2 341 inštitúcií vrátane škôl, charitatívnych či odborárskych zariadení, ako aj lekárskych stredísk.
debata (16)

Fethullah Gülen žije od roku 1999 v dobrovoľnom exile v Spojených štátoch. Má ale v Turecku aj inde rozsiahlu sieť škôl, charitatívnych organizácií a stúpencov. Erdogan označuje Gülena za strojcu neúspešného prevratu, ten však akékoľvek svoje zapojenie do puču poprel. Erdogan obviňuje svojho niekdajšieho blízkeho spojenca a dnešného úhlavného nepriateľa z „budovania štátu v štáte“ a z organizovania sprisahanie s cieľom zvrhnúť vládu Turecka.

Gülenovho synovca zadržali v severotureckém meste Erzurum a prevezú na výsluch do Ankary, informovala turecká agentúra. Medzi obvineniami, ktorým môže Muhammed Sait Gülen čeliť, je podľa Anadolu členstvo v teroristickej organizácii.

Prvý dekrét

Erdogan v krajine vyhlásil výnimočný stav v stredu. Pokus o prevrat si minulý týždeň vyžiadal podľa novej úradnej bilancie 270 mŕtvych, medzi ktorými je aj 24 pučistov.

Prvý dekrét s Erdoganovým podpisom nariaďuje uzavrieť 1 043 súkromných škôl, 1 229 spolkov a nadácií, 19 odborových zväzov, 15 univerzít a 35 zdravotníckych zariadení, spresnila agentúra Anadolu. Tieto inštitúcie sú podozrivé zo stykov s moslimským duchovným Fethullahom Gülenom, ktorý žije v exile v Spojených štátoch. Erdogan označuje Gülena za strojcu neúspešného prevratu, o ktorý sa pokúsila turecká armáda.

Čistky pokračujú

Personálne čistky v štátnych inštitúciách v Turecku sa medzitým dotkli už viac ako 50 000 vojakov, policajtov, sudcov, prokurátorov alebo učiteľov, ktorých buď zatkli, prepustili z práce či odvolali z funkcií. Viac ako 11 000 ľudí, väčšinou vojakov, je vo väzbe. Za mrežami sa ocitlo mimo iného skoro 300 príslušníkov prezidentskej stráže, čo je zhruba desatina tejto elitnej jednotky, a tiež 126 generálov a admirálov.

Erdogan európskym kritikom represií odpovedal, že trpia protitureckými predsudkami, ktorými sa riadia. „Ak môj ľud, moja krajina bez prestania žiada trest smrti, ak to hovoria predstavitelia národa v snemovni, potom musím rešpektovať túto požiadavku. V demokracii suverenita patrí ľudu,“ povedal televízii France 24 na varovanie, že zavedenie trestu smrti by ukončilo nádeje na vstup Turecka do Európskej únie.

„Európa nás necháva čakať pri dverách už 53 rokov. Žiadna iná krajina počas rokovaní o vstupe do EÚ nezažila toľko utrpenia, rovnako ako v otázke zrušenia víz,“ poznamenal Erdogan. Pripomenul tiež, že Turecko poslúžilo únii ako štít chrániaci Európu pred prívalom migrantov. „Dali nám sľuby, ale nedodržali ich,“ dodal.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Recep Tayyip Erdogan #výnimočný stav #pokus o prevrat v Turecku