Honba na čarodejnice vzďaľuje Turecko od únie

Desať dní po potlačení pokusu o puč v Turecku sa čistky a zatýkania, ktoré už postihli viac ako 60-tisic domnelých odporcov prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, stále nekončia.

26.07.2016 09:25
Turecko, predavač Foto: ,
Pouličný predavač v Ankare číta noviny. Na 42 popredných novinárov v pondelok v Turecku vydali zatykače.
debata (33)

Po vojakoch, policajtoch, sudcoch, prokurátoroch, štátnych úradníkoch a pedagógoch v pondelok prišli na rad novinári. Na 42 popredných komentátorov a reportérov úrady vydali zatykače pre podozrenie, že sú napojení na duchovného lídra Fethullaha Gülena, žijúceho v americkom exile, ktorého označujú za strojcu puču. Brusel v pondelok varoval, že zneužívanie poprevratovej konsolidácie na vyrovnávanie si účtov s politickými oponentmi režimu vzďaľuje Ankaru od Európskej únie.

Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker upozornil, že nádeje Turecka na vstup do EÚ sa pod vplyvom súčasného diania rozplývajú. Všetky vyjednávania o budúcom členstve v únii by sa navyše okamžite prerušili, keby Ankara znovu zaviedla trest smrti, dodal. Tureckí predstavitelia o obnovení trestu smrti začali hovoriť v súvislosti s potrestaním účastníkov zmareného pokusu o vojenský puč z 15. a 16. júla. „Myslím si, že Turecko vo svojom súčasnom stave nie je v pozícii, aby sa stalo členským štátom v dohľadnej dobe ani v nejakom dlhšom období,“ povedal Juncker v rozhovore pre televíziu France 2. Pre krajinu, ktorá zaradí trest smrti do svojho právneho poriadku, podľa neho niet v EÚ miesta.

Turecko zrušilo trest smrti v roku 2004, čo mu o rok neskôr umožnilo začať prístupové rokovania s EÚ. V nich však za viac ako desaťročie dosiahlo len veľmi malý pokrok. Šéf tureckej diplomacie Mevlut Cavusoglu na Junckerovo upozornenie reagoval mimoriadne podráždene. „Európa nie je pánom Turecka a my nepripustíme, aby sa s nami zhovárala prostredníctvom hrozieb a pozerala na nás zvrchu. Ak má EÚ otázky na túto tému (možné zavedenie trestu smrti — pozn. red.), sme pripravení o nich hovoriť,“ povedal minister pre televíziu Habertürk. Bruselu tiež vyčítal, že k Ankare, ktorá si prihlášku podala už v šesťdesiatych rokoch minulého storočia, sa nespráva férovo. „Za dverami EÚ nás držia už viac ako pol storočia, napriek tomu, že my vždy ochraňujeme európske hodnoty. Splnili sme všetky podmienky na zrušenie víz, schválili každé slovo, každú čiarku. Sledujte ale, čo povedali ďalší deň. Juncker ráno hovorí jedno, poobede druhé, večer tretie. Nech s nami EÚ vedie dialóg, ale nech sa nepokúša vyhrážať sa nám,“ vyhlásil Cavusoglu.

Šéf tureckej diplomacie ochladením vzťahov pohrozil aj Washingtonu, ak Ankare nevydá Gülena. „Bude to mať vážny vplyv na vzťahy medzi Tureckom a USA,“ vyhlásil. Gülen rázne odmieta, že by s nedávnym pokusom o puč mal čokoľvek spoločné. Washington oznámil, že žiadosťou o vydaní Gülena sa začne zaoberať až po tom, čo Ankara predloží dôkazy o jeho účasti na pokuse o zvrhnutie vlády. Právnici predpokladajú, že spor o vydanie Erdoganovho nepriateľa číslo jeden sa môže pretiahnuť na dlhé roky.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Turecko