V Poľsku sa začínajú Svetové dni mládeže, príde aj pápež

Stovky tisíc mladých ľudí vrátane Slovákovsmerujú do juhopoľského Krakova, kde v utorok večer začínajú šesťdňové Svetové dni mládeže organizované katolíckou cirkvou.

26.07.2016 11:47 , aktualizované: 12:06
pápež, Južná Amerika, Bolívia Foto: ,
Pápež František.
debata (9)

„Zo Slovenska eviduje slovenský tím okolo 4000 prihlásených pútnikov. Máme informácie, že ďalší sa registrovali prostredníctvom oficiálnej stránky mimo našu registráciu,“ informoval Michal Lipiak, ktorý zodpovedá za komunikačný tím akcie.

Väčšina slovenských pútnikov podľa Lipiaka odišla do susednej krajiny už skôr a zapojili sa do programu, ktorý predchádza Svetovým dňom mládeže. Do Poľska odišli tiež všetci členovia Konferencie biskupov Slovenska vrátane jej predsedu Stanislava Zvolenského.

Na celosvetovom stretnutí sa zúčastní aj pápež František, ktorého príchod je očakávaný v stredu. Do Poľska zavíta aj slovenský prezident Andrej Kiska. V Krakove sa zúčastní stretnutí s hlavou katolíckej cirkvi a na programe má tiež schôdzku so slovenskou delegáciou Svetových dní mládeže, slovenskými biskupmi, dobrovoľníkmi i predstaviteľmi tamojšej samosprávy, informoval Martin Lipták z tlačového oddelenia prezidentskej kancelárie.

Pre Poľsko je to druhýkrát, čo túto významnú cirkevnú akciu organizuje, prvýkrát to bolo v roku 1991 v Čenstocho­vej. Svetové dni mládeže vychádzajú z iniciatívy niekdajšieho pápeža Jána Pavla II., v ktorej jeho nástupcovia Benedikt XVI. aj terajšia hlava katolíckej cirkvi František pokračujú. Tohtoročné podujatie sa koná pod heslom „Blahoslavení milosrdní, lebo oni dosiahnu milosrdenstvo“.

Vrcholom stretnutia bude nedeľná omša, na ktorej usporiadatelia očakávajú až 1,5 milióna ľudí. Poľsko patrí v Európe ku krajinám s najväčším počtom ľudí hlásiacich sa ku kresťanstvu, robí tak asi 90 percent Poliakov. Stretnutie sa navyše koná v meste, kde Ján Pavol II. pôsobil ešte pod občianskym menom Karol Wojtyla ako arcibiskup, než sa v roku 1978 stal pápežom.

Odkaz Jána Pavla II. je v Poľsku všadeprítomný a tamojší katolícki hodnostári, ktorí zastávajú prísne konzervatívne postoje, sa s mnohými liberálnymi názormi súčasného pápeža Františka nestotožňujú. Agentúra Reuters v tejto súvislosti pripomenula, že Františkovo meno nápadne chýbalo v liste, ktorým poľskí biskupi svetovú mládež tento týždeň do Krakova pozvali. Namiesto neho sa zmieňovali práve o Jánovi Pavlovi II.

Jednu z najvýznamnejších cirkevných udalostí tohto leta budú sprevádzať prísne bezpečnostné opatrenia. Na púť bude dohliadať 20 000 policajtov a okolo Krakova vznikne niekoľkokilometrová prísne strážená zóna. Kontroly, aj keď náhodné, pútnikov čakajú aj na poľských hraniciach. Krajina na začiatku júla na mesiac obnovila na vnútorných hraniciach schengenského priestoru kontroly. Varšava sa k tomu rozhodla kvôli organizovaniu summitu NATO a tiež kvôli Svetovým dňom mládeže a účasti pápeža.

Svetové dni mládeže sú stretnutím, ktoré organizuje katolícka cirkev a ktoré spája katolíkov aj kresťanov iných vyznaní z celého sveta. Vznikli v roku 1984 na Kvetnú nedeľu a konajú sa každé tri roky. Pápež Ján Pavol II., z ktorého iniciatívy sa konajú, vtedy daroval mladým ľuďom jednoduchý drevený kríž, aby ho niesli ako symbol lásky Ježiša Krista. Odvtedy sprevádza všetky tieto stretnutia. Vždy rok pred svetovým stretnutím putuje po farnostiach hostiteľskej krajiny a mladí ľudia sa pri ňom zhromažďujú k modlitbe.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #pápež František #Svetové dni mládeže