Hrdlorez z chrámu bol ako časovaná bomba

Pre francúzsku políciu a tajné služby nebol neznámy. Jeden z dvoch teroristov, ktorí pri rukojemníckej dráme v kostole neďaleko Rouenu zavraždili kňaza, bol predtým takmer rok vo väzbe. Prepustili ho a dostal elektronický náramok na monitorovanie jeho pohybu.

28.07.2016 07:14
Saint–Étienne–du–Rouvray, francúzsko, Foto:
Obyvatelia Saint–Étienne–du–Rouvray smútia po teroristickom útoku, ktorý sa stal v tamojšom kostole. Vpravo na archívnej amatérskej snímke je Jacques Hamel, kňaz, ktorého zavraždili islamskí fanatici.
debata (2)

Aj tak spáchal ohavný zločin. Keď v utorok ráno Adel Kermiche vyšiel z domu, elektronický náramok nevyslal alarm. Do kostola totiž išiel v čase povolených štyroch hodín vychádzok.

Francúzsko sa s každým novým útokom pýta, kde sa stala chyba. V tomto prípade ako mohol páchať teror človek, ktorý mal elektronický náramok. A prečo ho vlastne prepustili z väzby, keď sa vedelo o jeho radikalizácii?

O elektronický náramok pre syna žiadali Kermicheovi rodičia už vlani. Krátko po januárovom útoku na Charlie Hebdo v Paríži si všimli, že sa s ním niečo deje. Predtým veselý chlapec, ktorý mal rád modernú hudbu, chodil von s kamarátmi i kamarátkami, hoci v škole mu to veľmi nešlo, bol naraz uzavretý, začať chodiť do mešity a poučovať aj členov rodiny, ktorí neboli horliví veriaci.

„Hovoril, že vo Francúzsku nemôže pokojne praktizovať svoje náboženstvo. Bol ako počarovaný, akoby v nejakej sekte,“ povedala vlani v máji pre švajčiarsky denník La Tribune de Genéve jeho matka, ktorá je učiteľkou.

Syn sa podľa nej zradikalizoval ani nie za tri mesiace, pričom spúšťačom bol útok v Paríži. Prvý raz ušiel z domu vlani v marci, cez Nemecko sa chcel dostať do Sýrie a pridať sa k teroristom. Rodina to hlásila, v Mníchove ho chytili a poslali späť do Francúzska. Keďže vtedy bol neplnoletý, uložili mu len súdnu kontrolu a každý týždeň sa mal hlásiť na polícii. Rodina hľadala pomoc, už vtedy chcela, aby dostal elektronický náramok.

Zmenu zaznamenali aj jeho kamaráti z detstva. „Predtým bol taký ľahkovážny, keď ho vrátili po pokuse dostať sa do Sýrie, úplne sa zmenil. Stále rozprával, že máme chodiť do mešity a brániť sa voči Francúzsku. Boli sme takí šokovaní, že sme hovorili jeden druhému – nepočúvaj ho,“ spomínal pre francúzsky rozhlas jeden z kamarátov, s ktorým kedysi hrával futbal.

Neprešli ani dva mesiace a Kermiche bol na úteku opäť. Tentoraz to aj s iným kamarátom skúšal cez Ženevu. Podarilo sa im dostať do Turecka, v Istanbule ich však čakal medzinárodný zatykač, úrady opäť varovali príbuzní. V máji po druhom pokuse bol však už umiestnený do väzby. V cele sa ocitol s ďalším Francúzom, ktorý bol vyše roka v Sýrii.

Po desiatich mesiacoch v marci tohto roka ho pustili. Keď sa rozhodovalo o jeho prepustení z väzby, tvrdil, že pokusy odísť do Sýrie ľutuje. „Mám chuť znovu žiť, vrátiť sa k priateľom, oženiť sa. Nie som extrémista,“ vravel. Súd mu uveril, hoci prokurátor sa odvolal.

Sudca podľa denníka Le Monde svoje rozhodnutie zdôvodnil tým, že dotyčný si „svoje omyly uvedomuje“, „vo väzbe má samovražedné tendencie“ a že jeho rodina je schopná mu pomôcť. Rodina, ktorá pochádza z Alžírska, sa snažila a príbuzní si istý čas aj mysleli, že si svoje chyby uvedomil.

Najmä v uplynulých dňoch bol vraj pokojný, takže aj ich ostražitosť poľavila. Tiež sa spoliehali na to, že má elektronický náramok. Z domu mohol vychádzať dopoludnia od 8.30 do 12.30 cez pracovné dni a cez víkendy štyri hodiny popoludní.

Ale práve v čase, keď mal povolenie vychádzať a elektronický náramok nevysielal signál, spolu s komplicom zaútočil v kostole. Viacerí z jeho bývalých spolužiakov a obyvateľov mestečka po správe o útoku nezapochybovali o tom, kto je medzi páchateľmi.

Bol vraj ako časovaná bomba, stále hovoril o náboženstve. „Raz mi povedal – zaútočím na kostol. To bolo asi pred dvoma mesiacmi, keď sme vychádzali z mešity… Na život matky, neveril som mu,“ povedal jeden z jeho známych.

Zistenie totožnosti druhého útočníka, s ktorým Kermiche vraždil v kostole, bolo náročnejšie. Podľa zdrojov z Le Point bola jeho tvár po zásahu guľkami znetvorená. Oboch teroristov, ktorí v kostole držali päť rukojemníkov, podrezali hrdlo kňazovi a vážne zranili ďalšieho rukojemníka, policajti zastrelili, keď vychádzali z kostola.

Podľa prvých informácií druhým teroristom mal byť 19-ročný Abdel Malik, ktorý pochádzal z regiónu na hraniciach so Švajčiarskom a pravdepodobne bol aj on v záznamoch polície. Elektronické náramky namiesto väzby má vo Francúzsku vyše 10-tisíc ľudí. Podľa ministra vnútra Bernarda Cazeneuva nie všetci sú podozriví džihádisti.

Opozícia však žiada tvrdšie pravidlá na zabezpečenie ochrany občanov. Exprezident Nicolas Sarkozy aj v súvislosti s útokom v Normandii navrhuje, aby elektronické náramky boli nasadené všetkým podozrivým z radikalizmu, a to aj v prípade, že žiadny čin nespáchali. Francúzske tajné služby majú tzv. S zväzok, v ktorom podľa neho figuruje 10 500 podozrivých zo sympatií s radikálmi.

Minister vnútra však upozorňuje, že nasadzovanie náramkov a zatváranie do väzby len pre podozrenie by odporovalo ústave, ale bolo by tiež kontraproduktívne. „Vo Francúzsku sa podarilo rozbiť veľa teroristických sietí vďaka tomu, že ľudia zo zväzku S sú sledovaní. Tajným službám to umožňuje monitorovať ich bez toho, aby si toho boli vedomí,“ povedal Cazeneuve. Na druhej strane aj najnovší teroristický útok ukázal, že v bezpečnosti je čo zlepšovať. Minimálne pri pravidlách o používaní elektronických náramkov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #teroristický útok