Obama: Nikto nie je pre Biely dom vhodnejší ako Hillary Clintonová

Sila a veľkosť Ameriky nezáleží na Donaldovi Trumpovi. Nikto nikdy nebol pre funkciu prezidenta vhodnejší ako Hillary Clintonová, "ani ja sám ani Bill Clinton". Vyhlásil to v stredu vo Filadelfii prezident Barack Obama na nominačnom zjazde demokratov. Clintonová podľa neho dokáže "načúvať ľuďom, zachovať rozvahu a rešpektovať ostatných".

28.07.2016 08:19
Barack Obama, Hillary Clinton, Hillary Clintonová, Foto: ,
Po prednesení svojho prejavu sa Obama objal s Clintonovou.
debata (108)

Obama pochválil Clintonovú za kampaň v primárkach v roku 2008, keď bol jej súperom. Keď ju potom ako prezident USA ponúkol funkciu ministerky zahraničia, bola vraj prekvapená. „Nakoniec povedala áno, pretože vedela, že v stávke je čosi väčšieho, ako je ktokoľvek z nás dvoch,“ vyhlásil prezident.

Obama obhajoval výsledky svojich dvoch prezidentských mandátov. Ekonomika krajiny sa podľa neho spamätala a svetový poriadok obstál napriek krízam. „Podľa mnohých merítok je naša krajina silnejšia a bohatšia, ako keď sme začínali,“ uviedol. Za úspech označil dolapenie Usámu bin Ládina, uzavretie jadrovej zmluvy s Iránom a „novú kapitolu“ po normalizácii vzťahov s Kubou.

„Zmena nikdy nie je ľahká,“ povedal prezident a dodal, že zmeny nemožno vykonať „v priebehu jedného mandátu a dokonca ani počas jedného života“.

Obama kritizoval „hlboko pesimistickú víziu Ameriky,“ ktorá podľa neho minulý týždeň vzišla z republikánskej nominačnej konferencie. Trump ani jeho stúpenci nedokázali navrhnúť žiadne riešenie naliehavých problémov. Namiesto toho šírili „zášť, obviňovanie, zlobu a nenávisť,“ konštatoval. „To nie je Amerika, akú poznám, tá je plná odvahy, optimizmu a dôvtipu,“ dodal.

Obama povedal, že pozná veľa podnikateľov, ktorí dosiahli rovnakého úspechu ako Trump. Nezanechali za sebou súdne spory, nezaplatených zamestnancov ani davy ľudí, ktorí sa cítia podvedení, vyhlásil.

„Ak sa voliči zaujímajú o to, kto ochráni ich a ich rodiny v nebezpečnom svete, potom bude ich voľba jasná,“ konštatoval prezident, po ktorého boku sa v závere prejavu prekvapivo objavila Hillary Clintonová, s ktorou sa objal.

108 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #Hillary Clinton #americké prezidentské voľby