Návšteva Putina v Slovinsku komplikuje prejazd dovolenkárov na juh

Na jednodňovú návštevu Slovinska pricestoval v sobotu ruský prezident Vladimir Putin. Informovala o tom agentúra STA. Podľa nej sa Putin a slovinský prezident Borut Pahor zúčastnia najprv na ceremónii pri príležitosti stého výročia ruskej kaplnky v priesmyku Vršič.

30.07.2016 12:22 , aktualizované: 21:18
debata (72)

Ruský prezident Vladimir Putin v spoločnosti svojho slovinského náprotivku Boruta Pahora oficiálne odhalil v hlavnom meste Ľubľana pamätník ruským a sovietskym vojakom padlým v oboch svetových vojnách na území Slovinska. Podľa agentúry STA ide o prvý pamätník svojho druhu mimo Ruska. Vence k pamätníku položili starosta Ľubľany Zoran Jankovič a istý predstaviteľ ruskej komunity v Slovinsku.

Na mramorovo-bronzovom pamätníku sa nachádza 3 000 mien vojakov, ktorí padli na slovinskom území. Pamätník sa nachádza na ľubľanskom hlavnom cintoríne a bol zhotovený ruskými sochármi za použitia bieleho mramoru zo slovinskej obce Hotavlje. Jeho vznik iniciovali Putin a Pahor v roku 2011, keď boli obaja premiérmi svojich krajín.

Prezidenti sa po slávnostnom akte presunuli na hrad Brdo pri meste Kranj, kde absolvovali rozhovory medzi štyrmi očami. Putin zakončí návštevu tejto alpskej republiky pracovnou večerou po boku čelných predstaviteľov hostiteľskej krajiny.

Putin pricestoval do Slovinska

Podľa agentúry DPA je venovaná ruským vojakom, ktorých v roku 1916 zabila lavína. Prezidenti potom slávnostne otvoria v Ľubľane pamätník venovaný sovietskym a ruským vojakom, ktorí padli na slovinskom území v prvej a druhej svetovej vojne. Pred večerou sa Pahor a Putin stretnú pri rokovacom stole.

„Rozdelil by som návštevu na dve časti: pamätnú a pracovnú… Naplánovaná je aj tlačová konferencia,“ povedal v polovici týždňa hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Citovala ho agentúra TASS. Ukrajinci žijúci v Slovinsku usporiadali v blízkosti ruského veľvyslanectva protest. Slovinský prezident Borut Pahor vo štvrtok v rozhovore pre TASS uviedol, že Rusi sú v Slovinsku vždy vítanými hosťami.

„Nemáme žiadne problémy. My, Slovinci, sme potešení, keď sa stretneme s Rusmi. A môžem povedať z vlastnej skúsenosti, že Rusi radi komunikujú so Slovincami… Tak či onak, sme najzápadnejšou časťou slovanského sveta, to je aj dôvod, prečo sa práve tu objavila myšlienka Fóra slovanských kultúr,“ povedal Pahor. Vysvetlil, že ochota zachovať tento prvok etnickej identity je veľmi dôležitá.

Slovinský prezident vyjadril presvedčenie, že Putinova návšteva povedie k prehlbovaniu politickej a ekonomickej spolupráce medzi Ruskom a Slovinskom. Pahor zároveň odhalil svoje plány navštíviť na budúci rok Rusko a podpísať tam veľký balík dokumentov. Podľa prieskumu verejnej mienky, ktorý realizoval inštitút Mediana, sedem z desiatich Slovincov víta návštevu Putina, uviedla agentúra STA.

Denník Delo vidí v návšteve Putina podnikateľskú príležitosť, hoci, ako pripomenul, niektorí ľudia sú presvedčení, že pozvaním šéfa Kremľa reputácia Slovinska utrpela „medzinárodnú“ ujmu. Slovinsko je po Grécku a Fínsku treťou členskou krajinou Európskej únie, ktorú Putin tento rok navštívil.

Okrem toho európski lídri, napríklad taliansky premiér Matteo Renzi, nevidia nič zlého na tom, aby prijali Putinovo pozvanie do Ruska v záujme domácej ekonomiky. Mal by sme sa učiť do USA, napísal denník. Kým sa podľa neho Európe podarilo skomplikovať situáciu sankcionovaním Moskvy na príkaz NATO, Američania zintenzívnili obchod s Ruskom.

Dopravná situácia je komplikovaná

Doprava v sobotu zastala v okolí diaľničného tunela Karavanke spájajúceho rakúsku spolkovú krajinu Korutánsko a Slovinsko. Stovky dovolenkárov sa tadiaľ snažili prejsť ešte skôr, než dôjde k jeho plánovanému uzatvoreniu z dôvodu oficiálnej návštevy ruského prezidenta Vladimira Putina v postjuhoslo­vanskej republike. Informuje o tom agentúra DPA.

Uzatvorenie tunela na slovinskej strane bolo naplánované v sobotu v čase od 11.00 h do 18.00 h. Rakúska polícia však uzavrela diaľnicu A1 vedúcu k tunelu pri dopravnom uzle Villach už o 9.00 h, aby sa zabránilo hromadeniu motorových vozidiel pred tunelom na rakúskej strane.

Rakúske úrady aj napriek tomu hlásili pred vstupom do tunela Karavanke sedemkilometrové kolóny. Ide o kľúčové dopravné spojenie pod Alpami medzi Rakúskom a Slovinskom. Mnoho cestujúcich zo západnej Európy ho – predovšetkým v dovolenkových obdobiach – používa pri ceste autom do Slovinska, Talianska a Rakúska. Tamojšie automotokluby už v piatok varovali motoristov pred značnými kolónami, ktoré možno očakávať pri cestách smerom na juh.

Niekoľkokilometrové zápchy sa kvôli uzatvoreniu severozápadného úseku diaľnice v Slovinsku z dôvodu návštevy Putina v krajine tvorili aj na slovinsko-chorvátskom hraničnom prejazde Grušovje severne od Záhrebu.

Deväťkilometrovú zápchu zaznamenala slovinská dopravná polícia na ceste medzi Mariborom a Záhrebom, ktorú dnes motoristi používajú ako náhradnú trasu po uzatvorení tunela Karavanke, napísala slovinská tlačová agentúra STA.

Menšie dopravné narušenia sa vyskytli aj na diaľničnom úseku v okolí talianskych miest Udine a Terst, kadiaľ tiež prechádzajú vodiči snažiaci sa vyhnúť problematickému úseku v okolí Karavanke. Ruský prezident Putin by mal do Slovinska pricestovať v sobotu o 13.00 h.

Na slovinskej strane by mala byť uzavretá diaľnica v celom úseku od štátnej hranice s Rakúskom až po hlavné mesto Ľubľana, pričom nemožno vylúčiť ani ďalšie obmedzenia motoristov.

Dovolenkárom, ktorí smerujú do Slovinska alebo Chorvátska, rakúski experti odporúčajú, aby od dopravného uzlu Villach zamierili na tzv. Južnú autostrádu A2 cez Arnoldstein i talianske mestá Udine a Terst a vyhli sa tak kolónam.

Druhou ponúkanou alternatívou, o ktorej informovala dnes večer tlačová agentúra APA, je trasa vedúca cez A2 smerom na Graz a odtiaľ cez Pyhrnskú diaľnicu A9 a Spielfeld do Slovinska.

72 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Slovinsko #Vladimir Putin #dopravné zápchy