Zeman: Ľudia by sa mali ozbrojiť. Postavme ploty a deportujme migrantov

Český prezident Miloš Zeman chce kvôli hrozbe terorizmu rýchle deportácie odmietnutých žiadateľov o azyl. Odsudzovať útoky je lacné, jediné riešenie je zbaviť sa príčin. Českí občania by sa podľa Zemana mali ozbrojovať, aby mohli v nutnej situácii zbraň použiť.

31.07.2016 13:57
Miloš Zeman, prezident Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman.
debata (292)

Povedal to v rozhovore pre blesk.cz. Prezident sa tiež vyslovil za aktívnu ochranu hraníc, pri veľkej migračnej vlne by sa „nebránil ani plotu“. Pražský hrad ako možný cieľ útoku dostane podľa Zemana na bezpečnostné opatrenia od ministerstva obrany 100 miliónov korún.

Zeman uviedol, že je potrebné počítať s tým, že vo vysokom počte prichádzajúcich utečencov je určité percento džihádistov. „Riešenie vidím v deportácii všetkých tých, ktorí nezískajú v príslušnej krajine azyl. Tých, ako je známe, je väčšina,“ povedal prezident. Chce tiež deportovať „fanatických imámov, ktorí v mešitách rozsievajú nenávisť“.

Odsudzovať spätne teroristické útoky, keď k nim dôjde, je podľa Zemana lacné a povrchné. „Jediné riešenie je zbaviť sa príčin, touto príčinou bohužiaľ sú ilegálni migranti,“ uviedol. Migráciu Zeman označil za organizovanú inváziu a dodal, že utečenci nemajú v Európe záujem hľadať prácu, ale chcú sociálne dávky.

Kvôli bezpečnosti je potrebné pracovať na aktívnej ochrane hraníc, uviedol. „Tie môže chrániť armáda, polícia, môžu to byť aj elektronické väzenské zariadenia. Ja by som sa sám v prípade veľkej migračné vlny ani tomu plotu nebránil,“ povedal Zeman. Prezident sa tiež vyslovil za to, že by sa občania mali kvôli terorizmu vyzbrojovať. „Tu sú ľudia, ktorí majú legálne držanú zbraň, museli prejsť veľmi náročnými skúškami,“ povedal.

Ľudia so zbrojným preukazom si budú musieť zvyknúť na to, že zbraň nebudú mať ako suvenír doma v skrini, ale že v prípade, keď to bude potrebné, ju budú musieť použiť, povedal Zeman. „Skôr som bol proti držaniu príliš veľkého počtu zbraní, po tých útokoch si to už nemyslím,“ uviedol Zeman v súvislosti s udalosťami, ktoré sa v minulých týždňoch stali v Nemecku a Francúzsku.

Pražský hrad dostane od ministerstva obrany 100 miliónov na bezpečnostné opatrenia. Je totiž podľa Zemana možným cieľom teroristického útoku, podobne ako ďalšie miesta, kde sa zhromažďuje väčší počet ľudí. „Nebudem hovoriť, na aké opatrenia peniaze pôjdu, aby som teroristom neuľahčilo prácu,“ uviedol Zeman.

292 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #utečenci #hrozba teroristických útokov #migračná kríza