Trumpov manažér je vraj zapletený do transakcií s Janukovyčovou stranou

Paul Manafort, hlavný volebný manažér republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, v roku 2012 sprostredkoval tajný prevod najmenej 2,2 milióna dolárov z účtu proruskej ukrajinskej Strany regiónov pre dve prominentné americké lobistické skupiny.

17.08.2016 14:50
Paul Manafort Foto:
Hlavný volebný manažér republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa Paul Manafort.
debata (20)

Napísala to agentúra AP s odvolaním sa na osoby oboznámené s transakciou. Operácia sa podľa AP uskutočnila tak, aby nevyšiel najavo pokus o ovplyvnenie americkej politiky v prospech cudzej politickej strany.

Manafort spolu s ďalším Trumpovým volebným stratégom Rickom Gatesom v roku 2012 poskytovali služby ukrajinskej Strane regiónov vtedajšieho prezidenta Viktora Janukovyča, ktorý bol predvlani pri prevrate zbavený moci a utiekol do Ruska.

Gates sa v roku 2012 podieľal na riadení lobistických aktivít v USA, pre ktoré si ľudia z Janukovyčovho okolia najali washingtonské firmy Podesta Group Inc. a Mercury LLC. Kontakt s oboma firmami udržiavala ukrajinská mimovládna organizácia Európske centrum pre moderné Ukrajinu (ECMU) napojená na Janukovyča a poslanca jeho Strany regiónov.

ECMU podľa zistení americkej agentúry previedla najmenej 2,2 milióna dolárov (takmer 2 milióny eur) obom americkým lobistickým firmám, ktoré sa v USA mali zasadzovať za politiku vyhovujúcu Janukovyčovej vláde. Išlo najmä o blokovanie rezolúcie amerického Kongresu, ktorá vyzývala Janukovyča k oslobodeniu väznených politických oponentov, najmä zrejme expremiérky a opozičnej političky Julie Tymošenkovej.

Podľa amerického zákona o registrácii zahraničných agentov sa americkí lobisti musia registrovať na ministerstve spravodlivosti, pokiaľ konajú v prospech cudzích politikov alebo politických strán. V opačnom prípade sa vystavujú pokute a hrozbe až piatich rokov väzenia. Mnoho lobistov sa ale tejto povinnosti vyhýba, pretože ju považujú za kompromitujúcu.

Gates AP povedal, že kontakt s oboma lobistickými firmami pre ukrajinskú Stranu regiónov skutočne sprostredkoval. Porušenie amerických zákonov ale poprel.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Paul Manafort