Kyjev sa 'pripomenul' aj v boji o Biely dom

Rusko je pripravené spolupracovať s ktorýmkoľvek prezidentom, ktorého vyberú v USA, vyhlásil šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov v reakcii na rusofóbiu, ktorá sa s blížiacim sa hlasovaním valí na hlavy amerických voličov.

18.08.2016 08:50
Donald Trump Foto:
Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump na jednom z predvolebných stretnutí so svojimi stúpencami.
debata (22)

„Je zaujímavé, že keď boli prezidentské voľby ešte za horami, tak sa ruská téma vytratila z amerických vnútropolitických diskusií. Odrazu, čím viac sa blížil začiatok predvolebnej kampane, tým viac naberala ruská téma na sile. A dnes div nie je ústrednou témou v predvolebnej kampani," reagoval v stredu pred novinármi Lavrov na „ruské" zaručene nezaručené stopy v boji prezidentských kandidátov, ktorými sú za demokratov bývalá prvá dáma USA Hillary Clintonová a za republikánov miliardár Donald Trump.

Zatiaľ čo Moskva sa bráni snahe vtiahnuť ju do boja o prezidentské kreslo v Bielom dome, v Kyjeve majú opačný zámer. Na jeho „zviditeľnení" sa najnovšie podieľa informácia ukrajinskej protikorupčnej agentúry (NABU), ktorá má v rukách účtovnú knihu obsahujúcu „nelegálne finančné transakcie" niekdajšej vládnej Strany regiónov. Podľa nej sa šéf Trumpovho volebného tímu Paul Manafort vyskytuje v 22 prípadoch na zozname podozrivých finančných transakcií spojených s bývalým ukrajinským prezidentom Viktorom Janukovyčom. Kyjevom prihranú „ukrajinskú stopu" vzápätí ponúkol Američanom denník The New York Times, ktorý sa netají náklonnosťou k Hillary Clintonovej.

„The New York Times sa opätovne rozhodol ignorovať fakty a profesionálnu žurnalistiku, aby sa to hodilo jeho politickému programu. Namiesto čestnej informácie zvolil útok na moju osobu a moju povesť," reagoval samotný Manafort, ktorého si Trump napriek podozreniam ponechal ako šéfa volebného tímu.

Z kyjevských dokumentov vyplynulo, že Manafort dostal od Janukovyčovej Strany regiónov za svoje služby 12,7 milióna dolárov. Pravda je, že od 80. rokov minulého storočia sa venoval politickému poradenstvu a na Ukrajine pôsobil v rokoch 2007 až 2012.

„Nikdy som však neprijal nelegálnu platbu, nikdy som ani nepracoval pre vlády Ukrajiny alebo Ruska. Všetka platba za politickú prácu smerujúca ku mne bola určená pre celý tím – pre zamestnancov kampane (miestnych i zahraničných), bola za sondáže a výskum, za zabezpečenie celistvosti volieb a za televíznu reklamu. Tvrdenie, že som prijal peniaze v hotovosti, je nepodložené, hlúpe a absurdné," bráni sa Trumpov hlavný volebný manažér.

Na ukrajinskú „informačnú predvolebnú bombu", ktorej chýbajú dôkazy, ale aj samotní vyšetrovatelia v Kyjeve hovoria iba o podozrení, reagovali už aj niekdajší špičkoví predstavitelia dnes už na Ukrajine mimo zákona postavenej Strany regiónov.

„S Manafortom sme rokovali mnohokrát v Kyjeve i vo Washingtone," citujú noviny The Times Andreja Portnova, niekdajšieho šéf Janukovyčovej prezidentskej administratívy. Amerického poradcu pritom charakterizoval ako „múdreho a skúseného“.

Anna Hermanová, bývala poradkyňa Janukovyča, ktorá mala s Manafortom priateľské vzťahy, bola konkrétnejšia, keď potvrdila, že „americký poradca pomáhal ukrajinskej vláde pri rozhovoroch s Medzinárodným menovým fondom". Na adresu utajenej účtovnej knihy Strany regiónov pripustila, že mohla síce existovať, ale „v súčasnosti neexistuje". Podľa nej všetky stranícke dokumenty zo sídla Strany regiónov spálili počas nepokojov v roku 2014.

„Spomínaný dokument o financiách však neexistoval. A ten, čo majú v rukách vyšetrovatelia, je sfalšovaný. Zoberme si príklad. Urobíte pre mňa niečo a ja vám zaplatím 300-tisíc dolárov. Ak by sa také čosi stalo, tak nikdy by sme nič nepodpisovali," dodala s úsmevom Hermanová pre The Times.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA