Expert: Svet nie je disneyovka. Ľudia sa musia pripraviť

"Vyzývať občanov, aby si kúpili zásoby potravín, môže vyznieť ako vyvolávanie strachu. Je to však jednoduchý spôsob, ako zaistiť, aby po nejakej katastrofe boli základné dodávky k dispozícii, až kým nenastúpi širší krízový aparát,“ uviedol pre Pravdu v súvislosti s nemeckou koncepciou civilnej obrany Igor Merheim-Eyre, expert na medzinárodnú bezpečnosť z Kentskej univerzity.

24.08.2016 07:00
debata (124)

Nemecko sa chystá aktualizovať stratégiu civilnej obrany. Nakoľko je to potrebné a dôležité?
Aktualizácia nemeckej stratégie civilnej obrany prichádza v správnom čase. Je však dôležité, aby sme tomu neprikladali väčší význam, aký to má. Každá krajina potrebuje plány pre prípad nepredvídateľných udalostí, ktoré sa týkajú viacerých scenárov.

Či sú to prírodné katastrofy ako zemetrasenie a povodne, alebo ľuďmi vyvolané vojny. V tomto zmysle je civilná obrana dôležitou stratégiou, ktorá má prispieť k tomu, aby funkcie štátu pokračovali, aby krajina prežila.

Je to prvý raz od konca studenej vojny, čo Berlín pristúpi k zmenám v civilnej obrane. Prečo?
Prípad Nemecka je tak trochu symbolický. Na jednej strane krajina nesie so sebou bremeno histórie 20. storočia. Je však výstižné, že Berlín aktualizuje stratégiu civilnej obrany prvý raz od konca studenej vojny.

Hovorí nám to niečo o tom, ako vyzerá stav globálnej bezpečnosti a ako sme ignorovali bezpečnostné výzvy súčasného sveta. Je jasné, že ich rozsah je oveľa komplexnejší. Aj počas studenej vojny existovali rôzne hrozby. Tie však boli ničím v porovnaní s možnosťou konvenčnej, ale tiež jadrovej vojny medzi Sovietskym zväzom a Spojenými štátmi.

Dnešné hrozby vyzerajú inak.
Pred 40 rokmi bolo jednoduchšie identifikovať hlavné hrozby. Dnes situácia prináša viac výziev. Môžeme začať teroristami osamelými vlkmi, pokračovať neistotou, čo sa týka konfrontácie medzi NATO a Ruskom a skončiť pri rozsiahlych povodniach. Je preto absolútne kľúčové, aby sme dokázali identifikovať hrozby a zhodnotiť ich možný dosah.

Na základe toho mobilizujeme zdroje, pomocou ktorých zvládneme situáciu. Takže napríklad vyzývať občanov, aby si kúpili zásoby potravín, môže vyznieť ako vyvolávanie strachu. Je to však jednoduchý spôsob, ako zaistiť, aby po nejakej katastrofe boli základné dodávky k dispozícii, až kým nenastúpi širší krízový aparát.

Ako budú reagovať občania na zmeny?
Je potrebné zdôrazniť, že stratégia civilnej obrany je dôležitá. Musí ju však dopĺňať mohutná informačná kampaň. Na vrchole studenej vojny boli jej súčasťou mediálne akcie. Organizovali ich pre ľudí, aby vedeli o jadrovej hrozbe a o tom, ako sa na ňu pripraviť. Opäť sa niekomu môže zdať, že išlo o vyvolávanie strachu.

Štát však musí vyplniť túto základnú potrebu, aby naučil svojich obyvateľov, ako ju čo najlepšie zvládnuť. Neznamená to, že zajtra príde nejaká katastrofa. Keď k nej však dôjde, ľudia môžu byť pripravení a môžu vedieť, ako čeliť následkom.

Anglický filozof Thomas Hobbes v 17. storočí napísal, že život je hnusný, brutálny a krátky. Odvtedy sa, samozrejme, vo svete veľa zmenilo. Ale neznamená to, že žijeme v disneyovke. Štát sa musí pripraviť na možné hrozby. A nemyslím, že je to len úlohou vlády, ale aj každého obyvateľa krajiny.

© Autorské práva vyhradené

124 debata chyba
Viac na túto tému: #civilná obrana